Joe Biden anulează o serie de ordine executive ale lui Trump. Cel pentru protejarea monumentelor americane, cel împotriva cenzurii aplicate de social media

Joe Biden
Joe Biden (Getty Images)

Joe Biden a revocat, săptămâna trecută, un ordin executiv semnat de Donald Trump care urmărea să protejeze utilizatorii de practicile neloiale sau înşelătoare de cenzurare a conţinutului, impuse de marile companii hi-tech.

Efectul revocării ordinului lui Trump ar necesita ca directorul Oficiului de Management şi Buget şi şefii departamentelor executive să ia măsuri pentru anularea oricăror reglementări sau politici care au impus ordinul executiv al fostului preşedinte Donald Trump intitulat „Prevenirea cenzurii online”, care a fost semnat în mai 2020.

Ordinul lui Trump a încercat să împiedice companiile de socializare precum Twitter, Facebook şi YouTube să modereze conţinutul utilizatorului, argumentând că moderarea se face în mod dezechilibrat şi inconsistent. Ordinul a citat exemple de pe Twitter care adăugau „etichete de verificare a faptelor” la anumite postări într-o manieră despre care administraţia a spus că reflectă în mod clar partizanat politic.

Twitter a adăugat o etichetă de „verificare a faptelor” pe două dintre tweet-urile lui Trump cu două zile înainte ca preşedintele să emită ordinul său executiv. Trump a acuzat Twitter că „aplică selectiv” etichetele sale de avertizare, susţinând că o astfel de acţiune echivalează cu activismul politic.

Ordinul lui Biden urmăreşte, de asemenea, să anuleze protecţiile privind răspunderea civilă în conformitate cu secţiunea 230 din Legea privind decenţa în comunicare din 1996. Această lege scuteşte în mare măsură platformele online de răspundere în faţa legii pentru conţinutul postat de utilizatorii lor, deşi acestea pot fi considerate responsabile pentru conţinutul care încalcă legile privind traficul în scopul exploatării sexuale sau proprietatea intelectuală.

Legea permite companiilor să blocheze sau să verifice conţinutul „cu bună-credinţă” dacă vor considera că este „obscen, obraznic, lasciv, murdar, excesiv de violent, hărţuitor sau inacceptabil”. Cu toate acestea, protecţiile nu erau menite să transforme platformele de socializare în publicaţii, care să editeze în mod partizan postările, a declarat la momentul respectiv procurorul general William Barr, într-un discurs ţinut în mai 2020.

Ordinul lui Trump îndemna Comisia Federală a Comunicaţiilor (FCC) să elaboreze reglementări pentru ceea ce este şi nu este „bună-credinţă” în ceea ce priveşte conţinutul pe care companiile îl pot elimina sau restricţiona.

Ordinul a fost contestat în instanţă de mai multe grupuri de advocacy care susţineau că Trump încearcă să pedepsească companiile de social media pentru verificarea faptelor a postărilor preşedintelui. Grupurile au cerut instanţei să declare ordinul „neconstituţional şi invalid” şi să blocheze punerea în aplicare sau executarea acestuia.

Procesul - intentat în numele Common Cause, Free Press, Maplight, Rock the Vote şi Vote Latino - susţine că platformele de socializare „au drepturi de prim amendament pentru a se asigura că informaţiile exacte ... nu sunt subminate de dezinformare pe platformele lor”.

Barr a avertizat anul trecut că Secţiunea 230 nu mai face ceea ce era menită să facă, adăugând că este necesară actualizarea legii federale.

Acestal a spus că industria internetului şi a tehnologiei a evoluat de la adoptarea secţiunii 230 în urmă cu 25 de ani. La acea vreme, legea a fost folosită pentru a proteja siteurile web care serveau conţinutul terţilor şi pentru a oferi protecţie companiilor împotriva răspunderii pentru eliminarea conţinutului dăunător, cum ar fi pornografia infantilă sau traficul de persoane, a menţionat el.

Dar acum Secţiunea 230 a fost interpretată într-o manieră atât de largă încât platformele online sunt protejate de responsabilitate „pentru o varietate de prejudicii care decurg din conţinutul de pe platformele lor şi într-un mod absolut discreţionar pentru a cenzura conţinutul terţilor, dăunând transparenţei sau criteriului de responsabilitate”.

Biden nu a explicat motivul pentru care a revocat ordinul predecesorului său şi decizia a fost anunţată odată cu revocarea altor câtorva ordine semnate de Trump în 2020, inclusiv cel privind protejarea monumentelor şi statuilor istorice americane, privind combaterea violenţei şi a creşterii recente a criminalităţii.