Jack Dorsey demisionează de la conducerea companiei Twitter, cu efect imediat

Jack Dorsey, CEO al companiei Twitter - 4 iunie 2021
Jack Dorsey, CEO al companiei Twitter - 4 iunie 2021 (Marco Bello/AFP via Getty Images)

CEO-ul şi cofondatorul gigantului Twitter, Jack Dorsey, renunţă la funcţia de director executiv al companiei de social media, iar directorul tehnic al Twitter, Parag Agrawal, a fost numit noul CEO al companiei, cu efect imediat, potrivit unui comunicat emis de platforma socială.

„Am decis să părăsesc Twitter pentru că sunt convins că firma este pregătită să fie transmisă mai departe de fondatorii săi. Încrederea mea în Parag ca CEO al Twitter este profundă. Munca lui din ultimii 10 ani a fost transformatoare. Sunt profund recunoscător pentru priceperea, inima şi sufletul lui. Este timpul ca el să conducă”, a menţionat Dorsey, luni.

Consiliul de administraţie al companiei cu sediul în San Francisco a aprobat în unanimitate numirea lui Agrawal, care lucrează la firmă de mai bine de zece ani.

Dorsey, care este şi directorul general al companiei de plăţi electronice Square, va rămâne membru al Consiliului de Administraţie al Twitter până anul viitor, când îi expiră mandatul, a precizat firma.

„Îmi place Twitter”, a scris Dorsey pe platforma de socializare, duminică târziu, înainte de anunţ. De asemenea, a postat un e-mail pe care l-a trimis angajaţilor Twitter, despre plecarea sa iminentă.

„A fost decizia mea şi recunosc acest lucru”, a scris Dorsey, adăugând că „a fost o decizie grea pentru mine”.

Un alt director executiv, Bret Taylor, a fost numit noul preşedinte al Consiliului de administraţie al Twitter, în timp ce preşedintele anterior, Patrick Pichette, va rămâne în consiliu şi va prezida Comitetul de Audit al Twitter, se arată într-un comunicat de presă.

Agrawal este la Twitter de peste un deceniu şi a ocupat funcţia de Chief Technology Officer din 2017.

Dorsey, în vârstă de 45 de ani, s-a confruntat cu înlăturarea în 2020, când acţionarul Elliott Management a încercat să-l înlocuiască, deoarece fondatorul Elliott, Paul Singer, se întreba dacă Dorsey ar trebui să conducă atât Square, cât şi Twitter.

După ce a ajutat la înfiinţarea Twitter în 2006 împreună cu Noah Glass, Biz Stone şi Evan Williams, Dorsey - prin circumstanţe extrem de controversate - a reuşit să devină CEO al companiei până în 2008, când a fost exclus din acest rol. El a revenit şi a devenit CEO al companiei în 2015, după demisia directorului general de atunci Dick Costolo.

Dorsey s-a confruntat cu critici semnificative din partea conservatorilor şi a susţinătorilor libertăţii de exprimare pentru decizia platformei de a-l interzice pe fostul preşedinte Donald Trump în ianuarie 2021. La acea vreme, Dorsey a recunoscut că „acest moment în timp ar putea necesita această dinamică, dar pe termen lung va fi distructiv pentru scopul şi idealurile nobile ale internetului deschis.”

O perioadă mare de timp, Dorsey a apărut alături de CEO-ul Facebook Mark Zuckerberg şi de directori ai gigantului Google în timpul audierilor televizate ale Congresului, când parlamentarii americani îi audiau în Congres, întrebându-i dacă platformele lor sunt responsabile pentru răspândirea „dezinformării” sau dacă acestea reduc la tăcere în mod activ punctele de vedere contrare curentului mainstream de gândire.

Acţiunile Twitter au crescut luni cu mai mult de 4%, în urma informaţiilor despre retragerea lui Dorsey.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură