Israelul se îndreaptă spre alegeri, Knessetul se va dizolva

Premierul isaraelian Naftali Bennett, 19 iulie 2021
Premierul isaraelian Naftali Bennett, 19 iulie 2021 (Gil Cohen-Magen/Pool/ AFP via Getty Images)

Israelul se va îndrepta spre a cincea rundă de alegeri în ultimii trei ani şi jumătate, după ce premierul Naftali Bennett şi ministrul de Externe, Yair Lapid, au renunţat luni la eforturile de a stabiliza coaliţia.

Într-o declaraţie comună, Bennett şi Lapid au menţionat că vor supune la vot lunea viitoare un proiect de lege pentru dizolvarea Knessetului. Acest lucru înseamnă că alegerile vor avea loc probabil în octombrie, scrie Jerusalem Post.

Surse apropiate lui Bennett au declarat că obiectivul celor doi a fost acela de a iniţia alegeri în condiţiile lor, în loc să fie forţaţi să plece de către liderul opoziţiei, Benjamin Netanyahu.

Potrivit acordului de coaliţie, Lapid va deveni prim-ministru interimar până la alegeri şi până la intrarea în funcţie a noului guvern. El urmează să îl întâmpine pe preşedintele american Joe Biden atunci când acesta va veni în Israel luna viitoare.

"Odată aprobată, rotaţia va fi efectuată într-un mod ordonat", au precizat Bennett şi Lapid într-o declaraţie.

Bennett a vorbit vineri cu procurorul general Gali Baharav Myara, care i-a spus că legea de urgenţă pentru Cisiordania nu poate fi ocolită sau prelungită dincolo de termenul limită de 30 iunie. Pentru că nu aveau cum să treacă legea, Bennett şi Lapid au decis că ar fi mai bine să dizolve Knessetul, ceea ce prelungeşte automat reglementările de securitate în Cisiordania.

Ministrul Justiţiei, Gideon Sa'ar, a pus căderea guvernului pe seama "comportamentului iresponsabil al membrilor din coaliţie". El a menţionat că obiectivul următoarelor alegeri va fi de a-l împiedica pe Netanyahu să revină la putere şi să "ipotecheze ţara în interesul său personal".

Există însă o şansă ca Netanyahu să reuşească să formeze un guvern alternativ în cadrul actualului Knesset. Acest lucru s-ar întâmpla dacă unii membri ai coaliţiei la putere vor schimba tabăra şi se vor alătura blocului de dreapta al lui Netanyahu.

Mai devreme astăzi, guvernul lui Bennett a trecut de două voturi de neîncredere în Knesset, cu 57 la 52 de voturi, în ciuda rebeliunilor din coaliţie.

Membrii Listei comune au fost absenţi în mod misterios de la vot, ceea ce a contribuit la respingerea moţiunilor de cenzură.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe