Israelul lansează un atac aerian masiv asupra portului Latakia, în ciuda existenţei unei baze ruse în apropiere

Avioane de luptă ruseşti Su-24 la o bază aeriană Latakia din Siria.
Avioane de luptă ruseşti Su-24 la o bază aeriană Latakia din Siria. (Captură Foto)

În cel de-al doilea atac major din această lună asupra oraşului cheie din nordul Siriei, portul Latakia a fost lovit peste noapte de mai multe rachete israeliene, generând pagube masive, incendiul părând să ardă în dimineaţa şi chiar în după-amiaza zilei de marţi.

Agenţia siriană de ştiri SANA a declarat că „În jurul orei 3:21 (05:21 GMT), inamicul israelian a desfăşurat o agresiune aeriană cu mai multe rachete din direcţia Mediteranei... ţintind şantierul de containere din portul Latakia”. SANA a mai raportat că a fost avariat un spital din apropiere.

„Materialele video difuzate în direct de televiziunea de stat au arătat flăcări şi fum la terminalul de containere”, potrivit detaliilor suplimentare transmise de Al Jazeera.

„Marţi, biroul de presă al guvernului sirian a declarat că serviciile de urgenţă au ţinut sub control incendiile care au izbucnit în zona de depozitare a containerelor din port”, a adăugat raportul.

Nu au fost raportate imediat victime, iar numărul persoanelor rănite este neclar. Israelul nu a comentat în ceea ce priveşte atacurile, o poziţie tipică pentru atacurile sale asupra Siriei.

Important este că atacurile asupra portului Latakia - rare în trecut - sunt foarte riscante, având în vedere că există o bază aeriană majoră rusă la doar câteva zeci de kilometri la sud de port.

Însă se pare că Moscova ar da undă verde atacurilor israeliene care vizează "transporturile de arme” şi luptătorii iranieni.

În acest caz, nu este clar dacă Tel Aviv susţine că transporturile de arme iraniene sau trupele Hezbollah tranzitează prin port, aşa cum sugerează presa israeliană, dar există şi o altă agendă - de a continua războiul economic împotriva regimului sirian, prin sufocarea resurselor sale vitale şi lovind infrastructura naţională importantă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe