Israelul, interesat de o creştere a vânzărilor de apărare către Europa pe fondul crizei din Ucraina

Generalul israelian Benny Gantz
Generalul israelian Benny Gantz (Ahikam Seri/Getty Images)

Ministrul israelian al Apărării şi-a exprimat interesul pentru creşterea vânzărilor militare către Europa pe fondul războiului dintre Ucraina şi Rusia, dar a refuzat să elaboreze în privinţa posibilităţii unei achiziţii germane de interceptoare de rachete israeliene, relatează Reuters.

Şeful Apărării germane, generalul Eberhard Zorn, a fost citat spunând că luna trecută a luat în considerare cumpărarea de interceptoare, fie din Israel, fie din Statele Unite, pentru a se proteja împotriva ameninţărilor, inclusiv a rachetelor ruseşti Iskander din Kaliningrad.

“Astfel de înţelegeri nu sunt anunţate prin intermediul presei”, a declarat ministrul israelian al Apărării, Benny Gantz, când a fost întrebat despre acest raport.

Dar Gantz a remarcat, de asemenea, creşterea cheltuielilor de apărare ale Germaniei de când Rusia a invadat Ucraina.

“Statul Israel dispune de o mare capacitate a industriei de apărare. Există multă experienţă. Şi am fi bucuroşi - nu fără o revizuire - să participăm oriunde putem pentru a ne îmbunătăţi producţia de export”, a precizat Gantz.

Israelul a realizat anul trecut un record de 3,3 miliarde de dolari în exporturi în domeniul apărării şi intenţionează să depăşească această cifră în acest an, a adăugat Gantz.