Israelul ia în considerare trimiterea sistemului Iron Dome în Ucraina

Iron Dome
Iron Dome (Wikipedia)

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că a luat în considerare posibilitatea de a oferi ajutor militar Ucrainei, inclusiv sistemul de apărare antiaeriană Iron Dome al Israelului, potrivit CNN citat de The Kyiv Independent.

"Ei bine, cu siguranţă analizez (posibilitatea ca Israelul să trimită sistemul Iron Dome în Ucraina - n.r.)", a declarat Netanyahu.

Şeful guvernului israelian a mai declarat că ar lua în considerare şi medierea negocierilor dintre Ucraina şi Rusia dacă ambele state şi Washingtonul i-ar cere acest lucru.

"Dacă mi se va cere de către toate părţile relevante, cu siguranţă voi lua în considerare acest lucru. Dar nu voi forţa lucrurile", a declarat Netanyahu. El a adăugat că medierea necesită "momentul potrivit şi circumstanţele potrivite".

Ucraina i-a cerut predecesorului lui Netanyahu, Naftali Bennett, să participe în calitate de mediator la negocierile cu Rusia în luna martie. Cu toate acestea, aceste eforturi diplomatice nu au dat niciun rezultat.

Israelul a oferit ajutor umanitar Ucrainei de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, în februarie 2022. Cu toate acestea, guvernul israelian a fost criticat pentru că a refuzat să trimită arme în Ucraina.

În iunie 2022, ambasadorul Ucrainei în Israel, Evhen Korniiciuk, a solicitat vânzarea sistemului de apărare antirachetă Iron Dome Ucrainei şi a susţinut că SUA nu se va opune acestei tranzacţii. Israelul a refuzat această cerere.

Ministrul Apărării, Oleksii Reznikov, a insistat că Ucraina are nevoie de propriul sistem de apărare aeriană şi antirachetă, mai degrabă decât de Iron Dome.

Potrivit Axios, premierul israelian Benjamin Netanyahu şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski au purtat discuţii la sfârşitul lunii decembrie cu privire la schimbarea poziţiei Ucrainei la ONU cu privire la rezoluţia Adunării Generale a ONU care solicită Curţii Internaţionale de Justiţie să emită un aviz juridic privind consecinţele ocupării teritoriilor palestiniene de către Israel în schimbul apărării aeriene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe