Israelul extinde ordinele de evacuare în sudul Fâşiei Gaza
Armata israeliană a ordonat mai multe evacuări în sudul Fâşiei Gaza, duminică dimineaţă, la o zi după ce o lovitură aeriană mortală asupra unei şcoli transformate în adăpost în nord a ucis cel puţin 80 de palestinieni, potrivit autorităţilor sanitare locale. Atacul aerian a fost unul dintre cele mai mortale atacuri din cele 10 luni de război, relatează AP News.
Hamas a părut să respingă joi reluarea negocierilor cu privire la orice noi propuneri de încetare a focului. Într-o declaraţie, organizaţia a îndemnat mediatorii din Statele Unite, Egipt şi Qatar să prezinte un plan de punere în aplicare a celor convenite luna trecută, pe baza propunerii preşedintelui american Joe Biden, "în loc să treacă la alte runde de negocieri sau la noi propuneri care oferă acoperire pentru agresiunea ocupaţiei".
Israelul a ordonat în mod repetat evacuări în masă pe măsură ce trupele sale se întorc în zonele puternic distruse în care au luptat anterior cu militanţii palestinieni. Marea majoritate a celor 2,3 milioane de locuitori din Gaza au fost strămutaţi, adesea de mai multe ori, în teritoriul asediat cu o lungime de 40 km şi o lăţime de aproximativ 11 km.
Ultimele ordine de evacuare se aplică zonelor din Khan Younis, al doilea oraş ca mărime din Gaza, inclusiv unei părţi din zona umanitară declarată de Israel din care armata a afirmat că au fost trase rachete. Israelul acuză Hamas şi alţi militanţi că se ascund printre civili şi lansează atacuri din zone rezidenţiale.
Zona umanitară s-a micşorat constant în timpul războiului, odată cu diferitele ordine de evacuare. Sute de mii de oameni s-au înghesuit în tabere de corturi sordide, cu puţine servicii publice, sau au căutat adăpost în şcoli, deşi Organizaţia Naţiunilor Unite afirmă că sute dintre acestea au fost direct lovite sau avariate.
Khan Younis a suferit distrugeri pe scară largă în timpul unei ofensive aeriene şi terestre la începutul acestui an. Zeci de mii de oameni au fugit din nou săptămâna trecută după un ordin de evacuare.
Noul ordin a venit prin intermediul unor pliante aruncate din avion. În timp ce fumul se ridica la orizont, sute de familii cu lucruri în braţe au părăsit casele şi adăposturile, căutând un refugiu greu de găsit.
"Nu ştim unde să mergem", a spus Amal Abu Yahia, mamă a trei copii, care s-a întors în Khan Younis în iunie pentru a se adăposti în casa lor grav avariată. A fost a patra deplasare pentru văduva în vârstă de 42 de ani, al cărei soţ a fost ucis când un atac aerian israelian a lovit casa vecinilor lor în martie.
Ea a spus că au mers la Muwasi, o tabără de corturi întinsă de-a lungul coastei, dar nu au putut găsi loc.
Ramadan Issa, în vârstă de 50 de ani, tată a cinci copii, a fugit din Khan Younis împreună cu 17 membri ai familiei sale extinse, alăturându-se sutelor de oameni care se îndreptau spre centrul Gaza.
"De fiecare dată când ne stabilim într-un loc şi construim corturi pentru femei şi copii, ocupaţia vine şi bombardează zona. Această situaţie este insuportabilă", a spus el, referindu-se la Israel.
Ministerul Sănătăţii din Gaza, care nu face distincţie între civili şi combatanţi, afirmă că numărul morţilor palestinieni în urma războiului se apropie de 40.000. Grupurile de ajutor s-au străduit să facă faţă crizei umanitare uriaşe, în timp ce experţii internaţionali au avertizat cu privire la foamete.
Războiul a început când militanţii conduşi de Hamas au străpuns apărarea Israelului la 7 octombrie şi au făcut ravagii în comunităţile agricole şi bazele militare din apropierea graniţei, ucigând aproximativ 1.200 de persoane - majoritatea civili - şi răpind aproximativ 250 de persoane. Dintre cei aproximativ 110 ostatici rămaşi, autorităţile israeliene cred că aproximativ o treime sunt morţi.
Conflictul a ameninţat să declanşeze un război regional, deoarece Israelul a făcut schimb de focuri cu Iranul şi aliaţii săi militanţi din întreaga regiune.
"Sper că se vor gândi bine şi nu vor ajunge într-un punct în care ne vor forţa să provocăm daune semnificative şi să creştem şansele izbucnirii unui război pe alte fronturi", a declarat duminică ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant.
În Liban, Ministerul Sănătăţii a declarat că un atac israelian în apropierea oraşului Taybeh din sud a ucis două persoane, fără a oferi detalii. Armata israeliană a declarat că a lovit o celulă a grupului militant libanez Hezbollah. Hezbollah a anunţat moartea a trei militanţi, fără a da detalii, şi a declarat că a efectuat atacuri cu rachete şi artilerie asupra poziţiilor militare israeliene.
În Cisiordania ocupată, care a cunoscut o creştere a violenţei de la începutul războiului, armata israeliană a declarat că un civil israelian a fost împuşcat mortal într-un atac al "teroriştilor" în zona intersecţiei Mehola. Armata a afirmat că "teroriştii" au deschis focul dintr-un vehicul aflat în trecere asupra altor maşini, iar un alt civil a fost rănit. Soldaţii îi urmăreau pe atacatori.
Atacul aerian al Israelului de sâmbătă a lovit o moschee din incinta unei şcoli din oraşul Gaza, unde se adăposteau mii de oameni. Armata israeliană a declarat că a ucis 19 militanţi Hamas şi ai Jihadului Islamic. Hamas şi activiştii palestinieni au contestat această afirmaţie, spunând că doi dintre cei 19 au fost ucişi în lovituri anterioare, iar ceilalţi erau cunoscuţi ca fiind civili sau oponenţi ai Hamas.
Gaza de Nord a fost înconjurată de forţele israeliene şi în mare parte izolată de lume şi nu a fost posibilă confirmarea independentă a relatărilor din ambele părţi. Liderii europeni şi vecinii Israelului au condamnat atacul.