Israelul dezvăluie noi construcţii subterane, ce datează de peste 2.000 de ani [foto]

Israel, parte subterană a unei clădiri publice de acum 2.000 de ani
Israel, parte subterană a unei clădiri publice de acum 2.000 de ani (Yaniv Berman - Israel Antiquities Authority)

Autoritatea Israeliană pentru Antichităţi (IAA) a dezvăluit noi construcţii subterane lângă o clădire publică situată la câţiva metri de cel de-al Doilea Templu din Ierusalim, descoperite în timpul săpăturilor sub oraşul vechi al Ierusalimului.

Construcţiile constau în două săli de lux identice şi o fântână elaborată despre care se crede că a fost folosită ca baie rituală de purificare. În plus, pereţii sălilor şi fântâna sunt decorate cu capiteluri corintice.

(Yaniv Berman/Israel Antiquities Authority)

(Yaniv Berman/Israel Antiquities Authority)

(Yaniv Berman/Israel Antiquities Authority)

Potrivit Dr. Shlomit Weksler-Bdolah, directorul săpăturilor, această clădire este cea mai luxoasă structură publică din perioada celui de-al Doilea Templu descoperită până acum, în afară de Muntele Templului.

Se crede că acest loc ar fi putut servi ca loc de întâlnire pentru pelerini la Templu şi ar fi putut funcţiona chiar ca "primărie".

Această zonă dezvăluită va face parte dintr-un nou traseu prin tunelurile de la Kotel (Zidul de Vest sau Zidul Plângerii), unde călătorii vor putea vedea descoperiri fascinante care le vor permite să afle mai multe despre viaţa din Ierusalim în perioada Haşmoneilor şi Romană.

Al Doilea Templu evreiesc a fost construit în secolul al VI-lea î.Hr. şi distrus în anul 70 d.Hr., iar singura rămăşiţă este Zidul de Vest.

În perioada Templului, sala de banchet dezvelită parţial joi, 8 iulie a fost împărţită în mai multe segmente, acolo fiind săpate "băi rituale foarte impresionante", a declarat Shlomit Weksler-Bdolah, menţionând că este încă dificil de înţeles cronologia şi motivaţia construcţiei. Conform săpăturilor, situl nu mai era folosit în secolul al VII-lea, când a început perioada musulmană. Din acel moment, locuitorii Ierusalimului au locuit la nivelul străzii, la câţiva metri deasupra sălii subterane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură