Israelul anunţă planurile de dublare a numărului de colonişti din Înălţimile Golan

Tancuri israeliene în porţiunea ocupată de Israel a regiunii siriene Înălţimile Golan
Tancuri israeliene în porţiunea ocupată de Israel a regiunii siriene Înălţimile Golan (Menahem Kahana/AFP/Getty Images)

Israelul plănuieşte o extindere a aşezărilor în zona Înălţimilor Golan, pe care le-a ocupat militar de la Siria cu o jumătate de secol în urmă.

Premierul Naftali Bennett a dezvăluit, duminică, planul controversat, care implică drept obiectiv dublarea numărului de colonişti evrei de acolo în termen de cinci ani, potrivit Reuters.

Planul preliminar a fost aprobat de cabinetul lui Bennett pentru a construi aproximativ 7.300 de locuinţe în principala colonie israeliană din Golan, numită Katzrin, precum şi în comunităţile mai mici din jur.

Evoluţia survine după ce administraţia Trump a recunoscut prima oară oficial suveranitatea israeliană asupra regiunii.

Reuters subliniază că „premierul Naftali Bennett a citat recunoaşterea de către preşedintele american Donald Trump în 2019 a suveranităţii israeliene asupra Înălţimilor Golan şi nu există niciun semn că succesorul său, Joe Biden, intenţionează să inverseze decizia”.

Va fi interesant de văzut dacă acest plan îndrăzneţ va fi întâmpinat cu obiecţii din partea Casei Albe - deşi cu siguranţă unele ţări europene vor condamna această mişcare care încalcă legislaţia internaţională.

„Acesta este momentul nostru. Acesta este momentul Înălţimilor Golan”, a declarat Bennett la o şedinţă specială a cabinetului. "După ani lungi de stagnare în privinţa domeniului de aplicare, scopul nostru de astăzi este să dublăm umărul de aşezări din Înălţimile Golan".

„Este de la sine înţeles că Înălţimile Golan sunt israeliene”, s-a adresat Bennett cabinetului său.

„Faptul că administraţia Trump a recunoscut acest lucru şi faptul că administraţia Biden a precizat că nu există nicio schimbare a acestei politici este, de asemenea, important”, a menţionat el.

„Scopul este dublarea numărului de rezidenţi (israelieni) din Golan în următorii ani, ceea ce înseamnă o suplimentare cu 23.000 a numărului de oameni în zonă”, a mai transmis biroul său.

În prezent, aproximativ 20.000 de druzi sirieni trăiesc încă în regiune. Israelul şi Siria sunt încă, tehnic, în război din cauza ocupaţiei zonei, pe care Tel Aviv a declarat-o anexată oficial în 1981.

Există ciocniri semi-frecvente între locuitorii druzi şi armata israeliană şi, de asemenea, proteste împotriva ocupaţiei continue.

În ceea ce priveşte poziţia administraţiei Biden cu privire la această problemă - ea rămâne ambiguă, dar până acum nu a existat nimic care să contrazică evoluţia trasată de Trump. Secretarul de stat Anthony Blinken a afirmat, la începutul anului, că ocuparea Înălţimilor Golan are „o importanţă reală pentru securitatea Israelului”, adăugând, de asemenea, că „problemele juridice sunt altceva şi, în timp, dacă situaţia s-ar schimba în Siria, este ceva la care suntem atenţi, dar momentul respectiv nu este nici pe departe aproape”.

Cu toate acestea, Departamentul de Stat al lui Biden i-a înfuriat recent pe liderii israelieni din cauza planurilor de redeschidere a unui consulat pentru palestinieni la Ierusalim.

Israelul susţine că aceasta este o încălcare legală a recunoaşterii anterioare de către SUA a Ierusalimului drept capitală a Israelului şi, în plus, că nu ar trebui să existe două birouri diplomatice americane separate în aceeaşi „capitală”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe