Israelul ameninţă că va ataca Iranul: Peste două luni vor avea materialele necesare să construiască bomba atomică

Benny Ganz
Benny Ganz (Getty Images)

În două luni, Iranul va avea suficient uraniu îmbogăţit pentru a fabrica o bombă atomică, a declarat, miercuri, ministrul israelian al Apărării, Benny Ganz, cerând comunităţii internaţionale un plan pentru a opri înarmarea nucleară a Republicii Islamice.

Ganz a avertizat, din nou, că ţara sa poate desfăşura o acţiune militară împotriva Iranului de una singură.

"Nu ştim dacă regimul iranian va fi dispus să semneze un acord şi să revină la masa negocierilor, dar comunitatea internaţională trebuie să construiască un plan B viabil pentru a opri Iranul să obţină arme nucleare", a semnalat Benny Ganz la o întâlnire cu circa 60 de ambasadori la Tel Aviv, potrivit Reuters.

Naftali Benet, noul premier israelian, se află la Washington în prima sa vizită oficială. Benet va aborda în cadrul mai multor întâlniri, inclusiv cu Joe Biden, ameninţarea nucleară iraniană şi va propune soluţii alternative acordului nuclear din care SUA s-au retras în urma deciziei fostului preşedinte Donald Trump.

Statele semnatare care au negociat acordul cu Iranul încearcă acum să-l pună din nou în vigoare sau să-l renegocieze. Joe Biden a promis că va readuce SUA în cadrul acordului.

Israelul s-a împotrivit mereu acordului JCPOA, susţinând că s-au făcut prea multe concesii Iranului prin ridicarea aproape totală a sancţiunilor, fără oprirea completă a programului de îmbogăţire a uraniului.

"Israelul are mijloacele de a acţiona şi nu va ezita să o facă. Nu exclud posibilitatea ca Israelul să fie nevoit să acţioneze în viitor pentru a preveni un Iran nuclear", a indicat Benny Gantz la întâlnirea cu ambasadorii.

Ganz a asigurat că Iranul se află în spatele atacului cu drone desfăşurat în luna iulie în Marea Arabiei asupra petrolierului Mercer Street, navă operată de o companie israeliană, soldat cu moartea a doi membri ai echipajului - un român şi un britanic.

"Evaluarea noastră este că drona folosită în atac a fost lansată de pe teritoriul iranian, cu aprobarea conducerii iraniene", a mai spus Benny Ganz.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe