Irlanda respinge ideea impozitului global minim la cotele propuse de SUA

(Captură Foto)

În urma rapoartelor, potrivit cărora un acord între membrii grupului G-7 şi Casa Albă privind o rată minimă globală a impozitului pe profit este aproape gata, Irlanda - care nu este membră a G-7, dar este membră a OCDE şi a UE şi, prin urmare, trebuie, de asemenea, să asigure aceste schimbări - se pronunţă împotriva unui nou nivel minim de impozitare, propus de Casa Albă.

Potrivit Sky News, Irlanda nu intenţionează să îşi mărească rata de impozitare a societăţilor comerciale de la 12,5% - una dintre cele mai scăzute din lumea dezvoltată, care a reprezentat un avantaj extraordinar pentru economia sa. Cea mai recentă versiune a acordului propus de SUA a stabilit rata minimă globală la peste 15%.

În timp ce OCDE susţine propunerile privind impozitul pe profit global minim, a subliniat, de asemenea, că reformele ar trebui să includă, de asemenea, directive mai clare cu privire la locul şi modul în care sunt evaluate impozitele.

Ministrul irlandez de Finanţe, Paschal Donohoe, a declarat că are „rezerve semnificative” cu privire la planurile americane de a încuraja ţările din întreaga lume să adopte o rată minimă a impozitului pe profit pentru a împiedica companiile să-şi transfere profiturile ca să evite plata impozitului.

Joe Biden încearcă să introducă una dintre cele mai mari creşteri fiscale din ultimele decenii.

Într-un interviu acordat Sky News, Donohoe a afitmat: „Avem rezerve cu adevărat semnificative în ceea ce priveşte rata minimă efectivă a impozitării globale la un nivel atât de mare, pentru că ar însemna că doar anumite ţări, anumite economii de mari dimensiuni, pot beneficia de această bază [de impozitare, n.r.] - avem temeri în legătură cu acest lucru".

Acordul internaţional propus de SUA şi G-7 ar fi cel mai mare din ultimii 100 de ani, când au fost puse în aplicare normele actuale privind impozitele corporative internaţionale. Pe atunci, era mult mai dificil ca marile corporaţii să utilizeze portiţe contabile legale pentru a-şi reduce datoriile fiscale.

Astăzi a devenit o procedură standard ca firmele internaţionale să transfere miliarde de dolari din profituri în întreaga lume, în ţări cu rate de impozitare mai mici, o practică pe care administraţia Biden a promis că o va combate.

SUA intenţionează să crească propria rată a impozitului pe profit la 28% de la 21% şi majorează ratele pentru companiile americane care lucrează în străinătate.

Marea Britanie are şi ea planuri proprii pentru majorările fiscale.

Comentariile lui Donohoe vor ridica miza în timpul negocierilor la viitoarea reuniune la nivel înalt G-7 din Anglia.

OCDE a făcut presiuni pentru reformarea impozitării companiilor de mai mulţi ani, iar propunerea SUA pentru un acord global se bazează pe această iniţiativă.

Dacă Irlanda refuză să îşi reducă rata de impozitare, acest lucru va face extrem de dificil pentru Marea Britanie să accepte planul SUA, deoarece firmele britanice se confruntă deja cu presiuni fără precedent pentru a reveni pe piaţa unică a UE.

"Susţin absolut şi voi susţine rata impozitului nostru de 12,5%", a declarat Donohoe. „Cred că o rată de acest fel - o rată scăzută - ar trebui să fie o caracteristică a unui acord în viitor.”

Prietenii şi partenerii din Statele Unite înţeleg preocupările noastre în aceste chestiuni, dar cele mai bune tipuri de parteneriate - cele mai bune tipuri de prietenii - sunt cele în care se poate vorbi despre aceste chestiuni în mod deschis şi partenerii se pot angaja reciproc, profesional. Asta vom face".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie