IREAL! Bucureştiul şi Ilfovul, otrăvite de gunoaie şi focuri. Ce a făcut Garda de Mediu?

Focuri si gunoaie in satul Sintesti
Focuri si gunoaie in satul Sintesti (Captura Video)

UPDATE: Garda de Mediu Ilfov a revenit cu precizarea că, de fapt, la nivelul judeţului Ilfov au fost date 54 de sancţiuni contravenţionale în anul 2020, însumând 1.161.000 lei iar în primele două luni ale anului 2021 au dat 12 amenzi, în cuantum de 217.000 lei.

* * *

Împrejurimile Bucureştiului sunt sufocate de gunoaie care se întind pe hectare întregi iar o parte dintre deşeuri sunt arse ilegal, poluând grav aerul. Sunt zile în care bucureştenii cu greu pot deschide geamurile iar senzorii sunt roşii. În aceste condiţii, Garda de Mediu Ilfov anunţă, într-un răspus la o interpelare a redacţiei noastre, că de la începutul anului trecut şi până la începutul lunii martie a.c. a dat douăzeci de sancţiuni contravenţionale!

Douăzeci de sancţiuni (al căror cuantum GNM Ilfov nu-l comunică) la hectare întregi de gunoaie, la focuri care ne otrăvesc aerul şi la un fenomen infracţional care pune în pericol sănătatea a milioane de oameni.

Redacţia noastră a documentat recent o parte din acest fenomen şi a descoperit, la 11 km de Bucureşti, în zona Glina, un depozit ilegal de circa 10 ha de gunoaie pe care se zăreau vetre de ardere, respectiv locuri unde s-au ars deşeuri (în genere cauciucuri şi materiale din care se extrage metal). De asemenea, în cursul acelei zile am descoperit focuri deschise în zona localităţii Sinteşti, acolo valoarea poluării cu particule PM 2.5 fiind de 17 ori mai mare decât cea admisă. Gunoaie şi vetre de ardere am descoperit şi la intrarea în Bucureşti dinspre Căţelu.

Ne-am adresat Gărzii de Mediu Ilfov pentru a întreba ce amenzi s-au dat în zonele respective şi ce măsuri s-au luat pentru ca depozitările şi arderile ilegale de deşeuri care ne otrăvesc aerul să înceteze iar răspunsul a fost uluitor: s-au dat 20 de amenzi! Cât despre măsuri... răspunsul este că Garda de Mediu este cu ochii pe ei... cam cum era şi fostul ministru de Interne Marcel Vela cu ochii pe interlopi. Am întrebat şi câte maşini au fost confiscate, căci legislaţia permite confiscarea maşinilor implicate în transportul şi depozitarea ilegală de deşeuri. Şi această întrebare a rămas fără răspuns.

Redăm mai jos răspunsul Gărzii de Mediu Ilfov.

Raspuns Garda de Mediu Ilfov
Raspuns Garda de Mediu Ilfov

Vă invităm să vizionaţi şi materialul video cu dezastrul descoperit de noi în jurul Bucureştiului. În material veţi găsi şi un scurt interviu cu ministrul Mediului, care susţine că Garda de Mediu dă amenzi şi că nu se impune un sistem integrat de monitorizare a deşeurilor (cum e SUMALUL pentru lemn), căci cetăţenii nu trebuie transformaţi în poliţişti şi procurori.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne