Iranul a deschis un terminal petrolier pentru a ocoli Strâmtoarea Ormuz

Şalupe înarmate ale Gărzilor Revoluţionare iraniene.
Şalupe înarmate ale Gărzilor Revoluţionare iraniene. (Captură Foto)

Iranul a declarat că şi-a deschis primul terminal de export al ţiţeiului din Golful Oman, pentru a evita utilizarea rutei strategice de transport maritim prin Strâmtoarea Ormuz, care a fost mult timp un focar al tensiunilor regionale.

"Astăzi, primul transport de 100 de tone de petrol este încărcat din afara Strâmtorii Ormuz", a declarat preşedintele Hassan Rohani într-un discurs televizat din 22 iulie, numindu-l "un pas important pentru Iran" care va "asigura continuarea exportului nostru petrolier".

Noul terminal, situat în apropierea oraşului port Jask, va permite petrolierelor care se îndreaptă spre Marea Arabiei să evite Strâmtoarea Ormuz din capul Golfului Persic, prin care trece o cincime din producţia mondială de petrol.

Rohani a declarat că Iranul urmăreşte să exporte 1 milion de barili pe zi de petrol din instalaţia inaugurată, despre care oficialii au spus că va costa aproximativ 2 miliarde USD.

Ministrul iranian al Petrolului a declarat că „82% din acest proiect a fost finalizat şi până acum s-au cheltuit peste 1,2 miliarde USD pentru el”.

Principalul terminal de export petrolier al Iranului este situat la Kharg, în strâmtoarea Ormuz, îngustă, patrulată de navele de război ale SUA pentru a impune embargoul asupra exporturilor de ţiţei iraniene.

Au existat confruntări periodice între Corpul Iranian al Gărzilor Revoluţiei şi armata SUA din zonă.

Iranul a ameninţat adesea că va bloca strâmtoarea Ormuz dacă exporturile sale de ţiţei ar fi complet închise prin sancţiunile SUA, care au afectat puternic exporturile iraniene de energie.

Washington-ul a reimpus sancţiunile în mai 2018, când preşedintele Donald Trump a retras Statele Unite din acordul nuclear din 2015 dintre Teheran şi puterile mondiale.

Administraţia Joe Biden a purtat discuţii indirecte la Viena cu Iranul, începând cu luna aprilie, pentru a încerca să reînvie acordul, însă ele s-au dovedit neconcludente.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe