Iordache rămâne şef al Consiliului Legislativ. CCR a respins sesizările PNL şi USR

Florin Iordache
Florin Iordache (Facebook /Sanda Visan)

Curtea Constituţională a României a respins, miercuri, după două amânări consecutive, sesizările PNL şi USR vizând numirea controversatului deputat PSD Florin Iordache în funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ, relatează Agerpres, citând surse din cadrul CCR.

CCR a respins miercuri şi sesizările celor două formaţiuni în legătură cu numirea lui George Edward Dircă în funcţia de preşedinte al Secţiei de evidenţă oficială a legislaţiei şi documentare a Consiliului Legislativ.

Reamintim că Florin Iordache a despus deja jurământul pentru funcţia în care a fost votat de aleşii din Parlament. Potrivit legii de funcţionare a Consiliului Legislativ, mandatul preşedintelui este pe viaţă. Mai mult, acesta nu poate fi înlocuit sau demis din funcţie.

Iordache va încasa un salariu de circa 12.000 de lei pe lună iar funcţia pe care o va deţine îi va permite, potrivit fostului ministru Ana Birchall, să pună în dificultate sau chiar „poate bloca activitatea oricărui guvern şi parlament.” Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici

Mai amintim că, după votarea lui Iordache în funcţia de şef al Consiliul Legislativ, PNL şi USR s-au acuzat reciproc de blat cu PSD-ul. Apoi, ambele partide au atacat la CCR votarea lui Iordache. Principalul motiv invocat de cele două partide în sesizările la CCR a fost faptul că preşedintele Consiliului Legislativ şi preşedinţii de secţii se numesc prin votul majorităţii senatorilor şi deputaţilor, reuniţi în şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului, pe baza a trei propuneri ale Birourilor permanente pentru fiecare funcţie, cu avizul Comisiilor juridice reunite. Ei menţionau că pentru numirea lui Florin Iordache s-au înregistrat 185 de voturi, în timp ce legea prevede 234.

Mai exact, s-a invocat faptul că legea 73/1993, legea Consiliului Legislativ, prevede că numirea preşedintelui şi a preşedinţilor de secţii se face cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Această sintagmă tehnică înseamnă că trebuie 50% plus1 din votul TUTUROR parlamentarilor, nu doar al celor prezenţi, mai precis numirile trebuie făcute în Parlamentul actual cu 233 de voturi cel puţin.

Pe de altă parte, Constituţia prevede că hotărârile se adoptă cu majoritate simplă, adică cu voturile a 50% plus 1 din votul aleşilor prezenţi.

Pe lângă numărul de voturi, PNL a invocat însă şi lipsa bunei reputaţii precum şi apartenenţa la partid.