Ion Sturza: Un joc cu fantome şi perdele de fum bântuie acum Moldova
alte articole
„Cine îşi mai aduce aminte de dezastrul din sistemul bancar care a sărăcit generaţii întregi de moldoveni? S-a rezolvat ceva, în afară de faptul că furtul miliardului a fost pus pe spinarea cetăţenilor?”, se întreabă retoric într-o postare pe pagina sa de Facebook, fostul prim-ministru moldovean, Ion Sturza.
„Fum, fum, fum... Bum! Şi încă un miliard furat! Trebuie să recunoaştem, holdingul (televiziunile conduse de Plahotniuc – n.r.) ştie să manipuleze opinia publică. „Alegerea” prezidentului „lupta” cu prezidentul, ruşii şi, mai nou, Interpolul-ru, „votul” uninominal, „reforma” pensiilor, concesionări, arestări spectaculoase între ai „noştri” şi ai „voştri”. Moldovenii sunt hrăniţi cu „breaking news” din oră în oră! Între timp, afacerea „Republica Moldova” merge bine mersi...”, a comentat Ion Sturza, evenimentele care se întâmplă în ultima perioadă în Republica Moldova şi care, nici pe departe, nu vin să ajute cetăţenii să ducă viaţa mai bună care li s-ar fi promis în campaniile electorale anterioare.
Deşi guvernatorul Băncii Naţionale a fost schimbat, fiind numit Sergiu Cioclea, eveniment ce ar fi stârnit mult entuziasm, întrucât acesta ar fi fost bancher în domeniul investiţional, cu un CV impresionant, limbi străine, experienţă în spaţiul ex-sovietic, totuşi „se pare că dumnealui nu-i prea arde de Moldova. Continuă să ducă o viaţă glamourosă, de investment banker, petrecându-şi mai tot timpul în afara ţării”.
„Înţeleg că tusovka (distracţie – n.r.) de la Moscova sau Londra (cu moscoviţi) este mai plăcută. Înţeleg şi altceva: cheile de la visteria BNM sunt în mâini bune şi serios păzite. Dar există şi o cutumă: guvernatorii băncilor centrale îşi limitează la maximum relaţiile „periculoase”. Altfel, este uşor să cazi în plasa „traficului de influenţă”. Se pare că şi noii viceguvernatori, inimoşi şi implicaţi la început, au înţeles care sunt regulile jocului”, a opinat omul de afaceri, cu privire la viaţa pe care ar duce-o Cioclea.
Întrebandu-se dacă se mai aude ceva despre Consiliul de Supraveghere BNM, creat imediat ce a ieşit la iveală informaţia privind furtul miliardului, Sturza menţionează că, de fapt, la cele trei bănci aflate anume sub supravegherea BNM, care înglobează 50(!)% din activele bancare s-ar întâmpla lucruri ciudate.
„Micii acţionari, dar şi managementul MAIB pare că şi-au cumpărat indulgenţa de la guvernanţi printr-o tranzacţie extrem de dubioasă cu Hotelul Codru (care aparţine lui Vlad Plahotniuc – n.r.). Grupul Platon a fost cu „succes” anihilat din cauza noilor legi şi arestări. Urmează ca 41% dintre acţiuni să fie vândute. Numai că nimeni nu se înghesuie să le cumpere. Ar fi BERD, dar în condiţii umilitoare pentru Moldova, stat stabilizat şi reformat, vorba premierului Filip. La un preţ de 1.054 de lei per acţiune, când activele nete sunt de 3.500 de lei! Şi se mai cere o garanţie de la Guvern şi BNM care ar acoperi eventualele litigii! La fel ca în cazul miliardului, tot pe spinarea oamenilor”, a comentat ex-premierul RM cum stau, la moment lucrurile în unele bănci din Moldova.
Sturza a ţinut să amintească şi de mult-aşteptatul raport Kroll II, menţionând că dea această data, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, nu va risca să-l publice aşa cum a făcut-o cu primul raport, pe care l-a publicat pe blogul său. „Vor fi bine detaliate traseul banilor şi beneficiarii intermediari. Finali însă nu cred... Respectiv, şansele de recuperare sunt aproape zero. De ce? Vom vorbi la momentul apariţiei Kroll II. Între timp, s-a mai spulberat o iluzie. Speram că reformele impuse „pe gât” de partenerii de dezvoltare vor schimba ceva la BNM, Procuratură, ANRE, CNI, etc. Nimic. Un joc cu fantome şi perdele de fum bântuie acum Moldova”, a conchis fostul prim-ministru.