Iohannis: Situaţia cu PNRR este destul de bună. Nu ne-ar ajuta o aprobare rapidă acum

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Epoch Times România)

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat joi, într-o conferinţă de presă susţinută înaintea reuniunii Consiliului European, că situaţia privind aprobarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) este "destul de bună".

În contextul în care multe dintre statele membre au deja programele naţionale de redresare şi rezilienţă adoptate de către Comisia Europeană, ţara noastră a cerut o amânare cu încă o lună.

Întrebat de presă cum vede această situaţie, dacă ministrul Cristian Ghinea s-a descurcat bine şi dacă ţara noastră va reuşi să primească anul acesta sau anul viitor fondurile necesare, în contextul în care au existat anumite observaţii venite din partea Comisiei Europene, şeful statului a replicat:

"Situaţia, după părerea mea, este destul de bună, având în vedere că noi avem un Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă finalizat, l-am depus şi cred că aceste discuţii cu Comisia sunt foarte benefice. Pot să vă spun şi de ce.

Nu ne-ar ajuta o aprobare rapidă acum, fără a merge în profunzime, fiindcă ulterior aceste proiecte trebuie implementate şi, decât să avem discuţii ulterioare pe fiecare tranşă de finanţare, cum din păcate s-a întâmplat de multe ori până acum, prefer să avem toate aceste discuţii şi clarificări la început, să avem toate aspectele discutate şi lămurite cu Comisia, după care să pornim la implementarea proiectelor, în aşa fel încât să le putem implementa foarte repede şi foarte bine, fără să ne oprim pe parcurs, cum s-a mai întâmplat, din păcate, la fonduri europene, că s-a oprit finanţarea, că proiectul nu a corespuns.

Mai bine sacrificăm încă o lună de zile sau două, clarificăm tot şi, când este gata, pornim şi le punem în practică."