Ioan Niculae n-are norocul lui Dragnea. Rămâne în închisoare. Judecătorii i-au refuzat eliberarea condiţionată

Ioan Niculae, patronul grupului S.C. Interagro S.A.
Ioan Niculae, patronul grupului S.C. Interagro S.A. (Youtube - screenshot)

Tribunalul Constanţa a respins, vineri, cererea privind eliberarea condiţionată din închisoare a afaceristului Ioan Niculae, condamnat la cinci ani de închisoare în dosarul Interagro. Închis în prezent la Penitenciarul Poarta Albă, Niculae obţinuse o decizie în favoarea eliberării condiţionate la instanţa de fond - Judecătoria Mangalia însă Tribunalul Constanţa a admis contestaţia DNA.

Hotărârea Tribunalului Constanţa e definitivă, aşa că Niculae rămâne în închisoare, cel puţin până în toamnă. Afaceristul are dreptul să facă o nouă cerere de eliberare la sfârşitul lunii octombrie.

"În baza art. 425 ind.1 alin.7 pct.2 lit. a Cod procedură penală în ref. la art. 587 Cod procedură penală, admite contestaţia formulată de PÎCCJ - DNA - Serviciul Teritorial Constanţa împotriva sentinţei penale nr. 1114 din data de 12.05.2021 pronunţată de Judecătoria Medgidia în dosarul penal nr. 3212/256/2021. Desfiinţează hotărârea atacată şi soluţionând cauza dispune: în temeiul art. 587 Cod procedură penală rap. la art. 59, al. 1 şi al. 2 C.P. din 1968, respinge propunerea de liberare condiţionată formulată de Comisia de individualizare a regimului de executare a pedepselor privative de libertate din cadrul Penitenciarului Constanţa - Poarta Albă privind pe condamnatul Niculae Ioan. Stabileşte termen de reiterare a propunerii după data de 23.10.2021. Definitivă", se arată în hotărârea Tribunalului, citat de Agerpres.

Niculae a fost condamnat definitiv, de Curtea de Apel Bucureşti, în februarie 2021, la 5 ani de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunilor de cumpărare de influenţă, instigare la evaziune fiscală şi instigare la spălare de bani. Potrivit acuzaţiilor din dosar, firma interagro, controlată de omul de afaceri, ar fi încheiat contracte fictive cu o altă societate, pentru a reduce masiv contribuţiile datorate bugetului de stat. Prejudiciul este calculat în acest caz la peste 11 milioane de lei.

În acelaşi dosar, soţia lui Niculae a fost condamnată şi ea la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la evaziune fiscală şi complicitate la spălare de bani, iar Viorel Barac (director general al Interagro) a primit 3 ani şi 6 luni închisoare pentru evaziune fiscală şi spălare de bani.

Instanţa a mai dispus ca Interagro SA să plătească o amendă penală de 150.000 lei, iar SC Libarom Agri SRL o amendă penală de 250.000 lei, în cazul ultimei firme fiind dispusă şi dizolvarea judiciară. Potrivit acuzaţiilor din dosar, firma Interagro, controlată de omul de afaceri, ar fi încheiat contracte fictive cu o altă societate, pentru a reduce masiv contribuţiile datorate bugetului de stat. Prejudiciul este calculat în acest caz la peste 11 milioane de lei.