Invitaţie PSD cu efect de bumerang. Premierul Orban, în Parlament: "Hoţul, adică PSD, strigă 'Hoţii!'"

Premierul Ludovic Orban
Premierul Ludovic Orban (Screenshot)

Premierul Ludovic Orban a fost invitat de PSD, luni, în Parlament pentru a răspunde unor întrebări legate de scandalul Unifarm. Cu acest prilej, liderul PNL a criticat extrem de dur activitatea PSD-ului pe timpul crizei generate de pandemia de Covid-19, şi i-a acuzat pe social-democraţi de asalt la adresa justiţiei.

În acest context, şeful Executivului susţine că PSD încearcă să îi arunce în cârcă, „într-un mod insidios”, presupuse legături cu o societate de stat care face deja obiectul unei anchete. Premierul adaugă faptul că e vorba de o situaţie în care „hoţul, adică PSD, strigă ‘hoţii!’”.

La finalul discursului său, Ludovic Orban i-a îndemnat pe parlamentari să îşi continue ancheta nu doar în cazul Unifarm, ci în toate posibilele cazuri de corupţie şi să facă publice rezultatele obţinute.

„Vă sfătuiesc să duceţi la capăt demersul privind ancheta achiziţiilor pe timpul pandemiei şi să includeţi în obiectul de activitate al acestei comisii achiziţiile derulate de toate entităţile, de minister, de consilii judeţene, de primari, de preşedinţii consiliilor judeţene, de directorii de spitale pe care i-aţi numit dvs şi faceţi o anchetă serioasă, parlamentară. [...]

Activitatea mea de 30 de ani este o activitate în lumină publică, şi este una în care nu am luat niciodată niciun capăt de aţă care nu mi s-a cuvenit în funcţiile publice pe care le-am deţinut”, a afirmat premierul Ludovic Orban.

Redăm discursul premierului şi vă invităm să urmăriţi şi materialul video

Sincer sunt uimit de subiectul care este pus în dezbatere, mi se pare un subiect care nu are legătură directă cu activitatea mea de premier şi în care se încearcă crearea unei legături inexistente între mine şi guvernul pe care îl conduc cu o cercetare a unei instituţii a statului.

Îmi pare că, în loc să ne concentrăm pe adevăratele priorităţi, PSD caută să arunce în spatele meu, într-un mod insidios, să facă legături fără niciun fel de fundament, între mine ca premier şi activitatea unei societăţi a statului, despre care este adevărat că există o anchetă în curs. Mă bucur că există o anchetă în curs căci asta este cea mai bună dovadă a faptului că instituţiile din domeniul justiţiei îşi fac datoria şi este bine ca orice suspiciune de corupţie să fie cercetată, studiată iar Justiţia să pedepsească pe oricine a săvârşit infracţiuni de corupţie.

Repet, subiectul nu are legătură cu activitatea mea de prim-ministru.

M-aş fi aşteptat să discutăm despre subiecte mult mai importante. Despre faptul că guvernul pe care îl conduc a alocat resurse cum niciodată nu au fost alocate pentru susţinerea sectorului de sănătate, pentru susţinerea cheltuielilor de protejare a sănătăţii oamenilor şi a cheltuielilor făcute de autorităţile locale pentru carantinarea persoanelor, pentru ajutorarea persoanelor cu venituri mici aflate în izolare la domiciliu.

De asemenea, m-aş fi aşteptat să discutăm lucruri importante cum ar fi situaţia care s-a creat prin care, în urma unei decizii a CCR, Guvernul este lipsit de instrumentele necesare pentru a putea apăra sănătatea şi viaţa cetăţenilor, ca urmare a unor decizii care pur şi simplu zădărnicesc lupta pe care o duce guvernul şi autorităţile statului contra Covid.

Recunosc că nu mă aşteptam din partea PSD să deschidă un astfel de subiect. Din ianuarie 2017, PSD a declanşat o adevărată luptă contra instituţiilor din domeniul justiţiei, împotriva DNA [...]. Măcelărirea legislaţiei în domeniul justiţiei, măcelărirea codului penal, atacarea la CCR şi invocarea de conflicte juridice [...] care au scăpat din puşcărie oameni cu hotărâri judecătoreşti definitive despre care s-a dovedit că au săvârşit fapte de corupţie. Timp de trei ani, PNL a luptat pentru apărarea dreptului instituţiilor justiţiei de a putea ancheta faptele de corupţie.

Am apărat cetăţeanul român de agresiunea permanentă pe care a dus-o majoritatea PSD împotriva instituţiilor justiţiei, împotriva independenţei justiţiei, împotriva drepturilor cetăţenilor români la justiţie.

Faptul că astăzi avem instituţii funcţionale, că DNA anchetează cazuri de corupţie, este cea mai bună dovadă că PNL susţine statul de drept, susţine faptul că nimeni nu este mai presus de lege şi că asigură funcţionarea normală a instituţiilor justiţiei, indiferent despre cine este vorba.

Vă referiţi la schimbări de manageri de spitale judeţene. [...] Am schimbat managerii care au demonstrat o crasă incapacitatea managerială şi iresponsabilitate în conducerea spitalelor pe care le-au condus. Nimeni nu a impus niciunui manager de spital să facă nicio achiziţie decât conform procedurilor legale.

Nu puteţi arăta existenţa vreunui manager care a fost obligat să deruleze vreo achiziţie publică altfel decât în conformitate cu prevederile legale.

În ceea ce priveşte achiziţiile, vă rog să vă uitaţi la achiziţiile din zona guvernamentală, chiar ultimele achiziţii din zona guvernamentală. Cu cât s-au achiziţionat echipamente şi materiale în cadrul procedurilor derulate de Ministere.

O să va dau două exemple: licitaţia de măşti pentru a putea asigura măşti pentru elevi, elevii din clasele a VIII-a şi XII-a care s-a făcut cu 1,42 de lei.

Ultima achiziţie făcută de Ministerul Sănătăţii care din păcate este contestată de o firmă care este abonată la contracte la spitalele aflate în subordinea Primăriei Capitalei şi din cauza asta 2.300.000 de români nu pot să beneficieze de măştile pentru care Guvernul a alocat banii, achiziţia s-a finalizat cu adjudecarea la un preţ unitar fără TVA de 0,68 de lei pe mască.

N-aş vrea să vă dau lunga listă a achiziţiilor care au fost derulate de CJ conduse de PSD şi de manageri de spital sau de alte instituţii publice aflate în subordinea PSD.

Politia Locală Sector 1: 5,12 lei pe mască chirurgicală

Primăria Sectorului 5. L-am schimbat noi pe primarului sectorului 5 şi l-am obligat să achiziţioneze cu 5,12 lei preţ unitar per mască chirurgicală?

Spitalul Judeţean Târgovişte – neschimbat! Managerul este în funcţie. 4,68 lei. [...]

Îmi pare mie aşa că ne aflăm într-o situaţie în care hoţul, adică PSD, strigă 'Hoţii!' despre nişte oameni care sunt deasupra oricărei bănuieli şi pentru care integritatea, corectitudinea, cinstea reprezintă reguli de exercitare a mandatului. [...]

Vă sfătuiesc să duceţi la capăt demersul privind ancheta achiziţiilor pe timpul pandemiei şi să includeţi în obiectul de activitate al acestei comisii achiziţiile derulate de toate entităţile, de minister, de consilii judeţene, de primari, de preşedinţii consiliilor judeţene, de directorii de spitale pe care i-aţi numit dvs şi faceţi o anchetă serioasă, parlamentară. [...]

Activitatea mea de 30 de ani este o activitate în lumină publică, şi este una în care nu am luat niciodată niciun capăt de aţă care nu mi s-a cuvenit în funcţiile publice pe care le-am deţinut.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne