Investigaţie RISE Project: Banii familiei Iohannis - rente nedeclarate. Preşedintele neagă acuzaţiile

Jurnaliştii de la RISE Project au descoperit o diferenţă de 115.000 de euro între veniturile din chirii pe care preşedintele Klaus Iohannis le-a consemnat în declaraţiile de avere, în perioada 2005-2008, şi sumele prezente în contractele pe care le-a semnat pentru închirierea proprietăţilor sale imobiliare.
Klaus Iohannis (Epoch Times România)
Ana Ion
24.08.2015

Jurnaliştii de la RISE Project au descoperit o diferenţă de 115.000 de euro între veniturile din chirii pe care preşedintele Klaus Iohannis le-a consemnat în declaraţiile de avere, în perioada 2005-2008, şi sumele prezente în contractele pe care le-a semnat pentru închirierea proprietăţilor sale imobiliare.

Deşi Agenţia Naţională de Integritate l-a anchetat pe Klaus Iohannis în trei cazuri – referitor la eventualele poziţii de incompatibilitate sau la posibilele conflictele de interese în care acesta s-ar fi găsit, în perioada în care era primar al Sibiului – ANI nu a finalizat vreodată o anchetă care să aibă ca subiect averea actualului şef al statului.

O cotă de aproximativ 80 la sută din banii de care familia Iohannis dispune în viaţa de zi cu zi are ca sursă închirierea unor imobile situate în Sibiu. Restul, de până la 20 la sută, provine din salarii. În prezent, Klaus Iohannis declară că el şi soţia sa obţin venituri anuale din chirii în valoare de 228.132 lei (aproximativ 50.500 de euro).

Această sumă se regăseşte în declaraţia de avere pe care Iohannis a depus-o, la începutul lui 2015, la secretariatul Administraţiei Prezidenţiale. Aceeaşi sumă, fără măcar o abatere de 1 leu, a fost consemnată, în toate declaraţiile de avere pe care Iohannis le-a depus la Primăria Sibiu în perioada 2010 – 2014.

Diferenţă de 115.000 de euro

Înainte de 2010, actualul preşedinte al României a declarat venituri din chirii mult mai mici. RISE Project a obţinut, în copie, câteva contracte de chirie semnate între Klaus Iohannis şi firme care şi-au deschis puncte de lucru în imobile deţinute de acesta.

Contractele au fost obţinute de la Registrul Comerţului, unde au fost depuse de respectivele firme, pentru a face dovada că funcţionează legal în imobilele lui Klaus Iohannis.

Datele financiare cuprinse în aceste contracte, puse în oglindă cu informaţiile prezente în declaraţiile de avere ale lui Klaus Iohannis, relevă faptul că actualul preşedinte al României ar fi putut încasa, ani la rând, sume mai mari decât cele pe care le-a făcut publice.

În perioada 2004-2007, interval acoperit de documentele obţinute de RISE, diferenţa dintre sumele din contracte şi cele menţionate de Iohannis în declaraţiile de avere este, în total, de 115.000 de euro.

Astfel, din contracte reiese că, în perioada invocată, Iohannis a încasat chirii în valoare de 150.000 de euro. În acelaşi timp, în declaraţiile de avere, acesta a consemnat venituri totale din chirii de doar 35.000 de euro.

Pentru a citi integral investigaţia RISE Project intraţi aici.

Iohannis neagă acuzaţiile

În legătură cu informaţiile apărute în mass-media referitoare la conţinutul declaraţiilor de avere ale preşedintelui Klaus Iohannis, Departamentul de Comunicare Publică din cadrul Administraţiei Prezidenţiale face următoarele precizări:

"Toate veniturile obţinute de Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, din închirierea imobilelor deţinute în proprietate şi coproprietate se regăsesc integral în declaraţiile de avere depuse. Nu există nicio sumă provenită din chirii care să nu fi fost declarată din 2004 până în prezent.

Totodată, din chiria pe care a încasat-o în nume propriu, precum şi în numele şi pentru coproprietar, domnul Klaus Iohannis a achitat toate taxele şi impozitele aferente întregii sume provenite din închirierea imobilelor.

Toate veniturile au fost menţionate în declaraţiile de avere depuse succesiv şi orice altă modalitate de calcul al acestora constituie doar o speculaţie, care nu este conformă cu realitatea."

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor