Intrarea în insolvenţă a Hidroelectrica nu se justifică, este de părere Dăianu
alte articole
Fostul ministru de Finanţe Daniel Dăianu a declarat luni, într-o intervenţie la Realitatea TV , că cererea Hidroelectrica de intrare în insolvenţă nu are nicio justificare, iar posibilitatea aplicării acestei măsuri pentru renegocierea contractelor este ”de domeniul fantasmagoriei”.
”Este greu de justificat o asemenea cerere. Măsura se iau când o companie are mari pobleme de solvabilitate, o situaţie financiară precară. Hidroelectrica este una dintre cele mai profitabile companii, şi ar putea fi şi mai profitabilă decât până acum. Nu are cum, în opinia mea, să intre în insolvenţă. Nu am la momentul acesta o explicaţie plauzibilă”, a precizat Dăianu.
El a adăugat că discuţiile legate de intrarea în insolvenţă pentru renegocierea unor contracte cu băieţii deştepţi nu stau în picioare.
”Asta ar însemna că orice firmă care are o nemulţumire legată de un contract îl poate dezavua printr-o intrare în insolvenţă sau o reorganizare. Din punctul meu de vedere, este ceva de domeniul fantasmagoriei, nu se poate recurge la aşa ceva. Este necesar ca Hidorelectrica să persiste în a căuta o rezolvare legată de contractele cu băieţii deştepţi. În plus trebuie luat în considerare faptul că o mare parte dintre aceştia au acceptat renegocierile”, a mai spus fostul ministru.
Tribunalul Bucureşti va lua în discuţie miercuri cererea formulată de Hidroelectrica SA de intrare în insolvenţă.
Societatea comercială de producere a energiei electrice în hidocentrale Hidroelectrica SA a depus în 15 iunie, la Tribunalul Bucureşti, o cerere prin care solicită intrarea în insolvenţă.
Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, declara pe 18 mai că se doreşte aducerea contractelor încheiate de Hidroelectrica cu "băieţii deştepţi" pe piaţa concurenţială, în urma negocierilor reuşindu-se eliminarea preţului fix din aceste contracte, adică "ceea ce nu s-a reuşit în 10 ani".
Potrivit lui Chiţoiu, statul are de recuperat 1 miliard de euro de la "băieţii deştepţi", în condiţiile în care contractele încheiate cu Hidroelectriva vor fi considerate ajutor de stat de către Comisia Europeană.
Ulterior, Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri a anunţat că renegocierea contractelor bilaterale încheiate de Hidroelectrica se află în derulare, iar rezultatul va fi făcut public imediat ce negocierile se finalizează.
Investigaţiile derulate de Consiliul Concurenţei şi Comisia Europeană privind contractele Hidroelectrica vor mai dura cel puţin până la sfârşitul lui 2012, sancţiunile maxime stabilite prin legislaţia naţională fiind de maxim 10% din cifra de afaceri, a precizat preşediintele instituţiei, Bogdan Chiriţoiu.
Consiliul Concurenţei a demarat o investigaţie asupra contractelor bilaterale încheiate de Hidroelectrica, pentru a vedea dacă partenerii din contracte s-au înţeles între ei privind preţul energiei. Lista firmelor investigate include Alro Slatina, Energy Holding, Alpiq Romenergie, Alpiq Romindustries, Electromagnetica, Luxten, Elsid Titu, Europec, Electrocarbon, EFT România şi EFT Elveţia.
Şi Comisia Europeană a demarat o investigaţie asupra acestor contracte, existând suspiciunea unui ajutor de stat ca urmare a preţului foarte mic din aceste contracte.