Intervenţia militară în Siria este o opţiune, susţine Franţa

Franţa face presiuni în cadrul Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite pentru luarea în considerare a unei intervenţii militare în Siria, dacă planul de pace ONU-Liga Arabă nu reuşeşte să oprească violenţa ce durează de 13 luni.
Colonelul Ahmed Himmiche (S), şeful observatorilor din Siria, părăsind hotelul său din Damasc pentru a inspecta părţi din teritoriul sirian lovit de tulburări, 25 aprilie 2012 (Louai Beshara / AFP / Getty Images)
Alex Johnston
26.04.2012

Franţa face presiuni în cadrul Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite pentru luarea în considerare a unei intervenţii militare în Siria, dacă planul de pace ONU-Liga Arabă nu reuşeşte să oprească violenţa ce durează de 13 luni şi care a afectat atât de mult ţara, potrivit unei declaraţii de miercuri a ministrului de externe.

Situaţia din Siria "este inacceptabilă", a declarat la Paris ministrul de externe Alain Juppé, potrivit unei transcrieri. "Regimul din Damasc nu îşi respectă angajamentele" faţă de organizaţiile internaţionale, a adăugat el.

Planul de pace cere Siriei să-şi retragă forţele din oraşe, să oprească toate formele de violenţă armată şi să poarte negocieri cu opoziţia.

Juppé a cerut să fie permisă în ţară prezenţa a cel puţin 300 de observatori ONU, pentru a monitoriza situaţia, şi a spus că, dacă Damascul nu se supune cererilor până pe 5 mai, Franţa va presa pentru o rezoluţie Capitolul 7 în Consiliul de Securitate. Capitolul include o clauză cunoscută ca "responsabilitatea de a proteja", care cere comunităţii internaţionale să acţioneze atunci când statele nu reuşesc să îşi protejeze populaţia.

Siria va trebui să acorde libertate completă de mişcare observatorilor, ei fiind nevoiţi să îşi poată folosi echipamentele necesare pentru monitorizare, a spus el.

Până în prezent, desfăşurarea observatorilor şi dorinţa Siriei de a urma planul de pace ONU-Liga Arabă au fost "grav compromise" de Damasc, a afirmat Juppé. "Noi nu ne putem permite să fim sfidaţi de un regim care ignoră" planul de pace, a adăugat el.

Ministrul de externe a adăugat că el crede că ar trebui să i se acorde încă o şansă planului de pace, dar numai cu condiţia desfăşurării rapide a numărului total de observatori ONU în Siria.

Ambasadorul SUA la ONU, Susan E. Rice, a subliniat marţi în faţa reporterilor că este în sarcina guvernului sirian să pună capăt violenţei şi să permită accesul liber al observatorilor. "În cazul în care asta nu se întâmplă, suntem pregătiţi ca această decizie să aibă consecinţe pentru guvernul sirian şi că alte acţiuni suplimentare să fie întreprinse în afara Consiliului de Securitate", a spus ea.

Numind situaţia de pe teren inacceptabilă, Juppé a remarcat că, de când se presupune că planul de pace ar fi în vigoare în Siria, s-au "raportat cazuri în care activiştii care s-au întâlnit cu observatori ONU au fost executaţi ulterior de regim."

Activişti din opoziţie au raportat zilnic crime efectuate de armată şi forţele de securitate siriene, uneori victimele însumând zeci de persoane.

Cel puţin 18 persoane - dintre care trei sunt copii - au fost ucişi miercuri, a relatat reţeaua Comitetelor locale de coordonare. Au fost încărcate şi clipuri video cu oameni care ar fi fost ucişi după ce forţele de securitate au deschis focul asupra unui autobuz în Idlib.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor