Insula Jersey devine centrul unui nou scandal. De data aceasta este vorba despre drepturile de pescuit

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron (Ludovic Marin/AFP via Getty Images)

După ce o înţelegere privind drepturile de pescuit a devenit un punct major de impas, aproape ducând la eşecul obţinerii unui acord comercial între Marea Britanie şi UE cu ocazia Brexit-ului, Franţa şi Marea Britanie se luptă deja cu privire la licenţele de pescuit care ar trebui aprobate de insula Jersey, dominată de Marea Britanie.

Franţa ameninţă că va întrerupe alimentarea cu electricitate dacă nu va fi demarată eliberarea licenţelor de pescuit pentru navele franceze.

Bruxelles-ul susţine deja Franţa şi a acuzat Marea Britanie de încălcarea noului acord ratificat în disputa privind licenţele de pescuit din Jersey.

Alarmată de ameninţările Franţei şi de o mulţime de nave de pescuit care sosesc în port, declanşând rachete roşii, în semn de protest, Marina Regală a trimis două nave în apele insulei. Premierul Boris Johnson, care ar fi fost informat despre conflict doar săptămâna aceasta, spune că sprijină autorităţile insulei Jersey, care este un protectorat al Coroanei Britanice.

Pescarii şi miniştrii francezi se plâng de două săptămâni de imposibilitatea de a accesa apele britanice, în ciuda acordului privind pescuitul, încheiat la sfârşitul anului trecut.

Aparent, britanicii au pus noi condiţii pentru depunerea aplicaţiilor în domeniul pescuitului, cerând pescarilor francezi să demonstreze - oferind date GPS - că în trecut au pescuit în apele Jersey, relatează FT.

Proprietarii de ambarcaţiuni mici susţin că nu au tehnologie GPS şi nici echipamentele electronice de supraveghere necesare. Alte condiţii speciale ataşate licenţelor se referă la uneltele de pescuit în sine. Acordul comercial UE-Regatul Unit permite Regatului Unit să impună noi cerinţe, dar acestea trebuie să se bazeze pe „raţionament ştiinţific clar”. În acest caz, nu pare să existe nicio justificare pentru cererile britanicilor.

Avertismentul Franţei a urmat afirmaţiilor autorităţilor de la Paris potrivit cărora blocarea, de către insula Jersey, a emiterii licenţelor pentru vasele de pescuit franceze trebuie tratată în conformitate cu acordul comercial. Acordul prevede luarea de măsuri de represalii.

Bruxelles-ul susţine afirmaţiile Franţei, Comisia Europeană „indicând Regatului Unit” că dispoziţiile acordului comercial „nu au fost respectate”. Franţa furnizează 95% din energia electrică a insulei prin cabluri submarine.

În urma ameninţărilor franceze de a întrerupe alimentarea cu energie electrică a insulei, două nave ale Royal Navy, HMS Tamar şi HMS Severn, au fost trimise să patruleze apele aglomerate ale insulei Jersey pentru a se asigura că „protestele” franceze rămân paşnice. De asemenea, Franţa a desfăşurat două nave proprii de-a lungul graniţei maritime dintre apele franceze şi Jersey.

În timp ce Bruxelles-ul sprijină Franţa, lordul Daniel Hannan, fost europarlamentar conservator şi membru al Comitetului pentru comerţ din Marea Britanie, l-a acuzat pe preşedintele francez Emmanuel Macron că se comportă mai mult ca un autocrat decât ca un diplomat, în momentul în care ameninţă să taie electricitatea în Jersey. Toate acestea, s-a plâns Hannan, fac parte dintr-o tendinţă tulburătoare de „comportament dictatorial” expusă de preşedintele Macron.

Conform condiţiilor acordului comercial, în cazul în care disputa persistă, UE ar putea solicita formarea unui grup de arbitraj pentru a revizui situaţia şi a pronunţa o hotărâre. Dacă această hotărâre nu este respectată, ar putea impune sancţiuni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe