Instanţă ONU va audia argumentele în cazul ocupării peninsulei ucrainene Crimeea

O bătrână trage un cărucior cu lemne pentru foc în apropiere de aeroportul Doneţk din estul Ucrainei (Dimitar Dilkoff/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
03.06.2019

Curtea Internaţională pentru Justiţie (CIJ) va desfăşura în această săptămână audieri publice în cazul Kievului privind anexarea ilegală de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea şi suportul acord de Moscova luptătorilor separatişti din estul Ucrainei, potrivit RFE/RL.

Reprezentanţii ruşi urmează să prezinte, luni, instanţei din Haga obiecţiile Rusiei în acest caz.

Ucraina îşi va prezenta argumentele marţi, iar a doua rundă de expunere a argumentelor va avea loc în 6-7 iunie.

Înaintea audierilor, Ministerul rus de Externe a declarat că Moscova va contesta jurisdicţia instanţei olandeze, principala curte a ONU, în acest caz.

Ucraina a intentat cazul la CIJ în ianuarie 2017, acuzând Rusia de încălcare a Convenţiei internaţionale pentru suprimarea finanţării terorismului şi a Convenţiei internaţionale privind eliminarea tuturor formelor de discriminare rasială.

Kievul a precizat că Moscova şi-a intensificat interferenţa în problemele Ucrainei începând cu 2014, “intervenind militar... finanţând acte de terorism şi încălcând drepturile a milioane de cetăţeni ai Ucraine, iar pentru un număr foarte mare, dreptul lor la viaţă”.

Moscova a anexat Crimeea în martie 2014 şi i-a susţinut pe separatiştii care controlează zone ale regiunilor est-ucrainene Doneţk şi Lugansk într-un război care a provocat moartea a aproximativ 13.000 de persoane începând cu aprilie 2014.

În aprilie 2017, CIJ a emis o decizie provizorie prin care cerea încetarea “discriminării rasiale” împotriva tătarilor crimeei şi a etnicilor ucraineni care locuiesc în Crimeea ocupată de ruşi.

Totuşi, instanţa a respins cererea Kievului de a ordona Moscovei să nu îi mai susţină pe separatiştii din estul Ucrainei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor