Instanţa a decis: Acuzat de luare de mită într-un dosar penal, Costel Alexe rămâne sub control judiciar

Costel Alexe
Costel Alexe (Epoch Times România)

Fostul ministru al Mediului, liberalul Costel Alexe, actualmente preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi, va rămâne sub control judiciar în dosarul în care este acuzat că a pretins şpagă în tablă, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a respins, joi, cererea de anulare a acestei măsuri.

Decizia instanţei vine în contextul în care, săptămâna trecută, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) - Secţia de combatere a corupţiei – anunţaseră că au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi măsura controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând de marţi, 27 aprilie, faţă de inculpatul Alexe Costel, fost ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi instigare la delapidare. În perioada menţionată, între obligaţiile impuse prin controlul judiciar, lui Alexe îi este interzis să părăsească ţara sau să comunice, direct sau indirect, pe nicio cale cu anumite persoane care ar avea legătură cu cazul.

Potrivit procurorilor DNA, există date şi probe din care reiese faptul că fostul ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor ar fi pretins, în mod direct, de la o persoană din conducerea unui combinat siderurgic, inculpat în cauză, mai multe produse din tablă în schimbul alocării, cu titlu gratuit, către fabrica respectivă, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră.

„La data de 6 aprilie 2020, inculpatul Alexe Costel, în calitate de ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor ar fi pretins, în mod direct, de la o persoană din conducerea unui combinat siderurgic, inculpat în cauză, mai multe produse din tablă (tablă cutată, ţeavă pătrată, ţeavă rectangulară şi rulouri de tablă) în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor sale de serviciu referitoare la alocarea, cu titlu gratuit, către fabrica respectivă, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră şi la monitorizarea măsurilor luate de această fabrică pentru închiderea unui depozit de deşeuri neconforme (haldă de zgură). Depozitul respectiv este unul dintre cele 68 depozite neînchise pentru care statul român a fost condamnat de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, în anul 2018, pentru neîndeplinirea obligaţiei asumate ca stat membru al UE de a le închide cât mai repede. Ca urmare, România trebuie să raporteze periodic situaţia depozitelor menţionate în cuprinsul hotărârii CJUE”, se arată în comunicatul DNA. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne