Inspecţia Judiciară, criticată dur de un judecător: Unii magistraţi au o stare de temere şi inhibare. Nu ştiu unde vor ajunge

Alinel Bodnar
Alinel Bodnar (Screenshot)

Unii magistraţi manifestă o stare de “inhibare” în ceea ce priveşte Inspecţia Judiciară sau chiar teamă că ar putea fi “hărţuiţi” de instituţia condusă de controversatul Lucian Netejoru, a opinat, într-un interviu acordat Epoch Times judecătorul Alinel Bodnar de la Judecătoria Sectorului 3. Potrivit judecătorului, situaţia ar putea fi îndreptată dacă Inspecţia Judiciară ar primi în sânul ei doar oameni de bună credinţă şi serioşi, în urma unui concurs real şi obiectiv.

“Nu pot să spun că există neapărat o teamă activă, să îi spun aşa, dar totuşi eşti afectat când vezi că se iau decizii care te pun pe gânduri. Şi nu te pun pe gânduri deciziile atunci când se iau, ci atunci când vezi că Înalta Curte admite recursul persoanei în cauză şi clasează plângerea. Sunt anumite situaţii în care am văzut în cazul procurorilor că 80% dintre toate cercetările disciplinare au fost închise de către CSM, Secţia pentru procurori sau de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Şi toate aceste lucruri îţi dau de gândit ‘oare e posibil să fiu şi eu, într-un fel, hărţuit de Inspecţia Judiciară? Bineînţeles, şi în cazul Inspecţiei sunt oameni de bună credinţă, însă credem că pentru a fi siguri că avem oameni competenţi, profesionişti şi de bună credinţă, în cele din urmă – pentru că ştim că orice calitate a actului de justiţie sau calitatea actelor adoptate de către o anumită instituţie depind în cele din urmă de calitatea umană implicată în acel domeniu”, a afirmat Bodnar.

Potrivit judecătorului, Inspecţia Judiciară ar trebui reformată, în sensul că toţi judecătorii şi procurorii care ajung în această instituţie să o facă în urma unui concurs real şi obiectiv susţinut prin intermediul Institutului Naţional al Magistraturii.

“Deci această şcoală de magistratură din România, care este foarte respectată la nivel internaţional, trebuie să îşi atingă scopul pe care îl are: acela de a forma magistraţi profesionişti dar şi acela de a pune în instituţiile care asigură sau care pot afecta independenţa justiţiei oameni competenţi, de bună credinţă şi serioşi. Credem că, prin proiectele de modificare a legilor Justiţiei, se va rezolva acest lucru şi vom avea inspectori profesionişti. În cele din urmă, dacă noi vedem că sunt oameni serioşi şi profesionişti în Inspecţia Judiciară nu o să mai fie nici această stare de inhibare, de temere faţă de Inspecţia Judiciară”, a continuat magistratul.

Întrebat dacă percepe această stare de inhibare sau temere în rândul colegilor săi, Alinel Bodnar - fost şef de promoţie a magistraţilor absolvenţi ai Institutului Naţional al Magistraţilor în 2017 - a precizat:

“Nu o percep în cazul colegilor de la instanţă, însă din discuţiile pe care le-am avut cu mulţi colegi care mă mai sună şi mă întreabă când au anumite cereri din partea Inspecţiei Judiciare, simt că există o astfel de stare. Te temi că totul este imprevizibil, nu ştii unde vei ajunge. Pentru că tu, în spaţiul public, vezi că Inspecţia interpretează în cazul unui judecător o anumită atitudine ca fiind contrară obligaţiei de rezervă şi în cazul altor judecători o interpretează în mod diferit. Şi această practică neunitară ajunge să îţi creeze o stare de temere. Oare ce se va întâmpla în cazul meu în cazul în care se va decide că am greşit?”

Reamintim că Inspecţia Judiciară este condusă de controversatul Lucian Netejoru, al cărui mandat a fost prelungit prin OUG în perioada când PSD era la putere. De-a lungul ultimilor ani, Inspecţia Judiciară a fost văzută ca un fel de ghioagă prin care politicul îi pune la punct pe magistraţii incomozi. Recent, IJ a devenit hiperactivă, luând în colimator magistraţi precum Cristi Danileţ sau pe judecătorul care a decis respectarea deciziei CJUE vizând SIIJ.

Vă invităm să urmăriţi materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne