Înregistrarea a apărut în presă! Discuţii despre o şpagă de jumătate de milion de euro în biroul lui Răzvan Cuc

Razvan Cuc(Ministrul Transporturilor),
Razvan Cuc(Ministrul Transporturilor), (Florin Chirila/Epoch Times)

Afaceri de zeci de milioane de euro şi şpăgi de cel puţin 500.000 de euro. Despre asta discută ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, în biroul său, după cum o demonstrează o înregistrare prezentată de jurnalistul B1 TV Silviu Mănăstire, în emisiunea "Dosar de politician".

În aprilie 2017, Iosif Szentes, director CFR Călători la acea vreme, a fost chemat de ministrul Răzvan Cuc în birou. Szentes îi spune lui Cuc faptul că se fac presiuni mari pentru îndepărtarea sa din funcţie şi că persoana care trebuia să-i ia locul, Valentin Dorobanţu, e un personaj controversat, implicat în mai multe scandaluri, cu probleme de integritate şi un apropiat de Grupul Feroviar Român (GFR), controlat de Gruia Stoica.

Răzvan Cuc îi răspunde că nu are ce face, pentru că decizia fusese deja luată, şi poate doar să-i ofere alte funcţii. Szentes îi mai spune ministrului că i s-a oferit şpagă 500.000 de euro să rezolve o licitaţie şi dacă nu ia banii, o să se dea nişte bani cuiva numai să se rezolve problema.

Peste câteva luni, când Răzvan Cuc nu mai era la Ministerul Transporturilor, Iosif Szentes chiar a fost schimbat prin ordin de ministru. După ce a revenit în Guvern, Răzvan Cuc a avut grijă să-l numească în funcţia de director CFR Călători fix pe Valentin Dorobanţu, cel despre care se spune în înregistrare că face presiuni cu bani să ia funcţia.

Reacţia lui Cuc

„Mai era o a treia persoană în birou. El s-a cerut să vină la mine, pentru că Consiliul de Administraţie voia să-l schimbe din funcţie. Când am venit în minister, am găsit nişte nereguli la CFR, după un control. I-am spus că ar fi bine să se concentreze pe reparaţia de vagoane, nu pe cumpărarea de tablete. Am spus că nu e vocea mea? Szentes nu a fost schimbat în mandatul meu, ci în timpul unui alt ministru, de către Consiliul de Administraţie. O să-i fac o plângere penală domnului Szentes. Eu i-am spus că nu eu iau decizia, ci Consiliul de Administraţie. Modul ăsta de a pune presiune... În mai multe certuri a făcut afirmaţii legate de aceste înregistrări, când voia să se întoarcă la CFR. E foarte bine că au apărut aceste înregistrări, ca să clarificăm lucrurile. L-am auzit când spune chiar el că vreau să fac multe lucruri şi că sunt curat”, a declarat Răzvan Cuc, pentru B1 TV.

Întrebat de ce nu s-a dus la DNA, de vreme ce a auzit chiar în biroul său despre şpăgi de 500.000 de euro, ministrul a răspuns: „De ce să mă duc la DNA a venit cineva să-mi dea ceva? De ce nu s-a dus domul Szentes?”

Răzvan Cuc a mai precizat că a treia persoană prezentă la discuţii era un consilier de-al său.