Indemnizaţiile pentru creşterea copiilor, pe agenda legiuitorilor. Plafonul maxim eliminat

Membrii Comisiei de muncă din Camera Deputaţilor au decis, marţi, o serie de modificări importante ale legislaţiei privind concediile şi indemnizaţiile pentru creşterea copiilor.
Parlamentul Romaniei, vot in plenul reunit al Camerelor, deputati si senatori. (Epoch Times România)
Loredana Diacu
09.03.2016

Comisia de muncă din Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, o serie de modificări substanţiale la legislaţia privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, relatează Hotnews.

Printre cele mai importante modificări se numără desfiinţarea plafonului maxim al indemnizaţiei de 3400 lei/lună şi stabilirea indemnizaţiei lunare pentru mame la 85% din media veniturior nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani, însă nu mai puţin de 85% din salariul minim brut pe ţară, eliminându-se ISR-ul (indicele social de referinţă care era în valoare de 50 de lei) din lege.

De asemenea, membrii comisiei au decis că indemnizaţia se acordă până la împlinirea vârstei de doi ani de către copil. Pe de altă parte, mamele care decid să se întoarcă la muncă înainte de împlinirea termenului de 2 ani vor primi stimulent de inserţie în cuantum de 50% din indemnizaţia minimă (adică din 85% din salariul minim brut.

Deputaţii au mai decis ca nivelul indemnizaţiei lunare să se majoreze cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată, pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleţi sau multipleţi, începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naştere.

În prezent, salariul minim brut pe ţară, la care se raportează calculul acestei indemnizaţii, este de 1050 lei pe lună, urmând ca de la 1 mai să crească la 1250 lei/lună.

De concediu şi de îndemnizaţie pot beneficia fie mama, fie tatăl copilului. Legiuitorii au oferit şi posibilitatea ca, dacă mama este cea care stă acasă, tatăl poate să beneficieze de o lună de concediu paternal în care va primi îndemnizaţie. Pe această perioadă însă, îndemnizaţia mamei va fi întreruptă.

Legea mai prevede că părintele care s-a întors din concediul de creştere a copilului nu poate fi concediat timp de şase luni de la revenire.

Toate aceste modificări au fost aduse sub formă de amendamente la un proiect de lege adoptat de Senat în septembrie 2015, fiind formulate în timpul şedinţei comisiei de muncă. Proiectul de lege cu aceste modificări va intra la votul final în plen săptămâna viitoare iar dacă legea va fi adoptată, modificările vor intra în vigoare de la 1 iulie 2016.

Legea urmează să se aplice şi mamelor care au născut deja şi care vor fi în concediu pentru creşterea copilului la 1 iulie, când intră legea în vigoare, până la împlinirea vârstei copilului de 2 ani, a explicat ulterior Cristina Pocora (PNL), vicepreşedinte al comisiei.

Potrivit sursei citate, nu există un studiu de impact bugetar pentru modificările adoptate de comisie

La şedinţa comisiei a fost prezentă şi ministrul Muncii, Ana Costea, care s-a opus mai multor prevederi adoptate de comisie, printre care eliminarea plafonului maxim de 3400 lei/lună. În opinia ministrului, acest plafon este necesar pentru a se evita tentative de fraudă şi pentru a nu exista discriminări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor