"Încalcă flagrant suveranitatea României" - Reacţie dură din Parlament în scandalul secţiilor de poliţie clandestine chineze

Preşedintele CASRECH (Camera Supermarket-urilor şi Restaurantelor cu autoservire Deţinute de Rezidenţii Chinezi din Argentina) ridică pumnul să lovească un protestatar.
Preşedintele CASRECH (Camera Supermarket-urilor şi Restaurantelor cu autoservire Deţinute de Rezidenţii Chinezi din Argentina) ridică pumnul să lovească un protestatar. (Epoch Times)

Atât deputatul REPER Cătălin Teniţă, cât şi colegul său Daniel Toda au reacţionat ferm după ce organizaţia Safeguard Defenders a dezvăluit că regimul comunist de la Beijing ar fi înfiinţat secţii de poliţie clandestine pe teritoriul mai multor ţări europene, printre care şi România.

"110 secţii de poliţie clandestine ale Republicii Populare Chineze, pe teritoriul altor ţări. 50 de astfel de secţii în ţările Uniunii Europene. Inclusiv în România. Sună ca un scenariu de film, dar din nefericire este realitatea în care trăim. Guvernul de la Beijing îşi vânează dizidenţii şi contestatarii pe tot globul. Acum câteva săptămâni vă vorbeam despre modul în care Guvernul de la Beijing îşi urmăreşte interesele arătând, de cele mai multe ori, că 'individul nu contează'. Guvernul Republicii Populare Chineze (RPC), ambasada RPC la Bucureşti şi ministrul de Interne Lucian Bode datorează explicaţii pentru acuzele grave privind existenţa pe teritoriul României a unor secţii clandestine de poliţie politică, girate de către Beijing", a declarat Cătălin Teniţă.

Deputatul REPER face referire la raportul Safeguard Defenders, organizaţie pentru drepturile omului din Madrid care aduce acuzaţii extrem de grave la adresa RPC, prezentând şi dovezi în acest sens.

"Concret, RPC este acuzată că trimite poliţişti sub acoperire pentru a spiona cetăţenii chinezi care trăiesc în străinătate, pentru a-i hărţui pe potenţialii disidenţi. Astfel de practici sfidează atât dreptul internaţional, cât şi suveranitatea statelor gazdă, aflându-se grav în afara cadrului legal privind cooperarea poliţienească şi judiciară bilaterală. Organele interne ale fiecărei ţări au datoria de a investiga de urgenţă astfel de situaţii. Faptul de a înfiinţa secţii clandestine de poliţie clandestină în alte ţări cu scopul de a-şi monitoriza, hărţui şi, uneori, a repatria propriii cetăţeni, folosindu-se de acorduri bilaterale de securitate, aşa cum este acuzată China că face, este inadmisibil! Astfel de acţiuni sunt o ameninţare directă la drepturile omului şi la suveranitatea României", a precizat Cătălin Teniţă.

Cine trebuie să dea explicaţii în scandalul secţiilor secrete de poliţie chineze

"În calitate de copreşedinte al Alianţei Interparlamentare pentru China (IPAC) România, solicit public ministrului de Interne să confirme, respectiv să infirme, dacă există colaborări sau acorduri între autorităţile române şi autorităţile Republicii Populare China (RPC) în privinţa organizării unor secţii de poliţie (centre de serviciu), precum cea dezvăluită de către Safeguard Defenders.

În acest sens, am trimis deja o interpelare scrisă, alături de colegii mei, deputaţii REPER Andrei Lupu şi Daniel Toda.

În egală măsură, Guvernul şi reprezentanţii Ambasadei Republicii Populare Chineze la Bucureşti datorează explicaţii, dat fiind că astfel de operaţiuni implică în mod direct participarea ambasadei."

O încălcarea a suveranităţii României, acuză deputatul Daniel Toda

"China se poate lăuda că este o putere economică, dar nu şi un campion al drepturilor omului, dimpotrivă. Iar când instituţiile unui stat opresiv îşi exercită puterea pe teritoriul unor state terţe nu mai vorbim doar de încălcări ale convenţiilor internaţionale, ci şi a suveranităţii acestora.

Safeguard Defenders, o asociaţie internaţională care luptă pentru respectarea drepturilor omului, a atras atenţia opiniei publice că guvernul Republicii Populare Chineze a organizat 'centre de servicii', în fapt secţii de poliţie în afara teritoriului său naţional, a căror activitate depăşeşte cadrul acordurilor cu ţările gazdă. Scopul concret al acestor secţii diferă de funcţia administrativă declarată de executivul de la Beijing fiind, de fapt, utilizate de agenţii statului asiatic pentru a monitoriza, hărţui şi chiar repatria cetăţenii chinezi, în special dizidenţi.

Dintre cele 110 asemenea secţii ilegale de poliţie, aproape jumătate sunt localizate în ţările Uniunii Europene. Din păcate, nici România nu a fost scutită de acest abuz.

Fiindcă un asemenea comportament încalcă flagrant suveranitatea naţională şi dreptul internaţional, am adresat, alături de colegii REPER Cătălin Teniţă şi Andrei Lupu, o interpelare ministrului de Interne, Lucian Bode, solicitându-i să ne comunice dacă există acorduri de colaborare între autorităţile noastre şi cele chineze pentru organizarea unor centre de servicii în România, dar şi măsurile pe care le are ministerul său pentru combaterea unor asemenea acţiuni ilegale din partea unor state terţe."