Încă un dosar în privinţa Procurorului General suspendat, Alexandr Stoianoglo, pe masa magistraţilor

Alexandr Stoianoglo
Alexandr Stoianoglo (captură foto)

O nouă cauză penală pe numele Procurorului General suspendat Alexandr Stoianoglo a fost expediată în instanţa de judecată pentru examinare în fond, informează serviciul de presă al Procuraturii Generale. Procurorul desemnat de Consiliul Superior al Procurorilor, Vasile Plevan, a comunicat opiniei publice faptul că, la 24 iunie 2022 a înmânat rechizitoriul Procurorului General suspendat.

Potrivit oamenilor legii, „pentru a evita anumite speculaţii în spaţiul public, concretizăm că rechizitoriul a fost înmânat la o dată anterioară apariţiei informaţiilor prezentate de avocaţii Procurorului General suspendat, privind solicitarea formulată de Curtea Europeană a Drepturilor omului (CEDO) către Guvernul Republicii Moldova privind cauza Stoianoglo”.

Totodată, acuzarea au ţinut să precizeze că, pe acest capăt de acuzare trimis în instanţă de judecată, Procurorului General suspendat Alexandr Stoianoglo i se impută săvârşirea infracţiunii de încălcare a inviolabilităţii vieţii personale, manifestată prin răspândirea cu bună-ştiinţă a informaţiilor, ocrotite de lege, despre viaţa personală, ce constituie secret personal al altei persoane, fără consimţământul ei, realizată într-un discurs public în mass-media, prin folosirea intenţionată a situaţiei de serviciu (infracţiune prevăzută de art.177 alin. (2) din Codul penal).

Mai exact, Procurorul General suspendat, Alexandr Stoianoglo este învinuit că, în calitatea sa de procuror ierarhic superior, folosindu-se de situaţia de serviciu, a intrat în posesia unor corespondenţe private ale fostului procuror-şef al Procuraturii Anticorupţie Viorel Morari cu alte persoane, obţinute din telefonul mobil al ultimului, ridicat în cadrul cauzei penale în care Morari era vizat, au explicat oamenii legii.

Ulterior, la 4 octombrie 2021, ora 11:00, Stoianoglo a susţinut un briefing de presă în incinta Procuraturii Generale, în cadrul căruia, contrar prevederilor legale care consacră dreptul persoanei la secretul corespondenţei, la inviolabilitatea vieţii private şi interzicerea divulgării informaţiei despre viaţa personală a altei persoane, cu bună-ştiinţă, fără a avea consimţământul persoanei vizate, a răspândit informaţii ocrotite de lege, despre viaţa personală şi profesională a lui Morari, ceea ce constituia secret personal, au menţionat procurorii.

Astfel, Alexandr Stoianoglo, în cadrul discursului public în faţa reprezentanţilor mai multor instituţii mass-media, utilizând intenţionat informaţiile obţinute în cadrul cauzei penale în care era vizat fostul şef de la Anticorupţie Viorel Morari, a dat citire unor conversaţii private ale ultimului cu anumiţi reprezentanţi ai societăţii civile, consilieri guvernamentali, precum şi cu fostul şef al Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău Peter Michalko, exprimate prin discuţii legate de înlăturarea lui Morari de la conducerea Procuraturii Anticorupţie. După care, la indicaţia acestuia, discursul în formă scrisă a fost plasat pe pagina web oficială a Procuraturii, se arată în comunicatul de presă al instituţiei.

În prezent, Alexandr Stoianoglo este sub control judiciar, fiind urmărit penal pentru cinci capete de acuzare legate de abuz în serviciu şi corupţie, un dosar intentat lui Stoianoglo pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu aflându-se în gestiunea Judecătoriei Chişinău.

Amintim că membrii Consiliului Superior al Procucorilor (CSP) au acordat calificativul „nesatisfăcător” muncii prestate de către Stoianoglo la conducerea Procuraturii Generale şi au propus preşedintei Republicii Moldova, Maia Sandu, eliberarea din funcţie a procurorului general suspendat.

Stoianoglo a declarat în faţa presei că evaluarea activităţii sale ar fi depăşit cadrul legal şi ar fi fost comise mai multe abuzuri după ce Consiliul Superior al Procurorilor a aprobat raportul comisiei speciale privind evaluarea activităţii acestuia drept „nesatisfăcătoarea” şi urmează să propună şefului statului revocarea sa.