În R. Moldova, salariul minim pentru 2023 va fi majorat până la 4000 lei

Lei MD
Lei MD (bizlaw.md)

Din 1 ianuarie 2023, salariul minim în Republica Moldova va fi majorat până la 4000 de lei pentru un program complet de lucru de 169 de ore, în medie, pe lună, conform unei hotărâri aprobate, miercuri, de Guvern.

Cuantumul salariului minim a fost reexaminat de către Executiv după consultarea prealabilă a patronatelor şi sindicatelor, ţinându-se cont de modificarea indicilor preţurilor de consum, evoluţia salariului mediu pe economie, volumul produsului intern brut, productivitatea muncii, precum şi de valoarea minimului de existenţă.

Guvernul de la Chişinău informează că potrivit calculelor efectuate de Ministerul Finanţelor, pentru anul 2023, din bugetul de stat vor fi alocate suplimentar 285 de milioane de lei, necesare pentru achitarea salariului minim majorat pentru angajaţii din sectorul bugetar, cu excepţia autorităţilor şi instituţiilor publice aflate la autogestiune.

În cazul acestora, necesităţile financiare din bugetul de stat vor fi estimate după implementarea hotărârii.

În context, Executivul reaminteşte că, începând cu acest an, Guvernul Gavriliţa a unificat salariul minim, acesta fiind aplicat în acelaşi cuantum atât în sectorul bugetar, cât şi în cel real.

Pentru anul 2022, valoarea salariului minim a fost de 3500 de lei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe