În Kabul se adânceşte haosul. Ambasada SUA le recomandă americanilor să nu meargă la aeroport

Luptători talibani în Afganistan
Luptători talibani în Afganistan (Getty Images)

La o zi după ce Joe Biden a minţit americanii, spunând că „nu are nicio indicaţie că [americanii] nu reuşesc să treacă de barajele din Kabul pentru a ajunge la aeroport”, când a fost întrebat despre evacuarea americanilor care erau incapabili să ajungă la singurul loc sigur din califatul taliban - sâmbătă, ambasada SUA la Kabul a sfătuit americanii din Afganistan să evite deplasarea către aeroport, adăugând că autorităţile vor contacta toţi cetăţenii americani înregistraţi, transmiţând instrucţiuni suplimentare pe măsură ce situaţia se actualizează.

"Din cauza potenţialelor ameninţări la adresa securităţii în afara porţilor aeroportului din Kabul, îi sfătuim pe cetăţenii americani să evite călătoria către aeroport şi să evite porţile aeroportului în acest moment, cu excepţia cazului în care primesc instrucţiuni individuale de la un reprezentant al guvernului SUA care le transmite explicit să facă acest lucru", se anunţa într-o postare a Ambasadei, sâmbătă dimineaţă.

Personalul diplomatic al Ambasadei a fost mutat pe aeroportul din Kabul, clădirea în care funcţiona înainte de "retragere" fiind abandonată talibanilor.

Elveţia a amânat un zbor charter din Kabul din cauza haosului. "Situaţia de securitate din jurul aeroportului Kabul s-a înrăutăţit semnificativ în ultimele ore. Un număr mare de oameni sunt adunaţi în faţa aeroportului şi uneori confruntările violente împiedică accesul către aeroport", a declarat într-un comunicat Departamentul Federal Elveţian al Afacerilor Externe.

La una dintre ultimele sale conferinţe de presă, vorbind despre situaţia cetăţenilor americani din ţară, Joe Biden a declarat că "Am încheiat un acord cu talibanii. Până în prezent, le-au permis să treacă".

Din păcate, realitatea de la Washington nu pare să concorde cu cea din teren.

La doar o oră după declaraţia lui Biden, Departamentul Apărării a recunoscut că este la curent cu rapoartele potrivit cărora teroriştii talibani băteau americanii în Afganistan.

New York Post a transmis că afgani cu dublă cetăţenie afgană-americană au declarat, joi, că teroriştii talibani încearcă acum să confişte paşapoartele americane şi documentele de identificare pentru a-i opri să părăsească Afganistanul.

„Am ajuns la porţi şi am scos paşaportul, dar talibanii l-au luat şi au spus că nu am voie să trec şi nu-l voi primi înapoi”, a declarat un afgan-american, care a servit câţiva ani ca interpret în timpul războiului şi care este rezident în SUA. Afganul a solicitat anonimat din motive de siguranţă, menţionând: "Am avut norocul că un puşcaş marin american era acolo şi l-a forţat pe taliban să dea actele înapoi".

"Paşapoarte americane, permise de conducere sunt confiscate de la cetăţenii americani", a declarat Ephraim Mattos, fost Navy SEAL şi fondator al organizaţiei umanitare Stronghold Rescue and Relief, care lucrează 24 de ore din 24 pentru a evacua interpreţii şi ajutoarele din rândul afganilor. „Ei pierd dovada identităţii lor, iar acest lucru s-a întâmplat de mai multe ori, în mai multe locuri.”

Joe Biden a declarat, vineri, că nu cunoaşte nicio circumstanţă în care cetăţenii americani care au un paşaport american nu pot ajunge la aeroport.

Aproximativ 12.000 de străini şi afgani care lucrează pentru ambasade şi grupuri de ajutor internaţional au fost evacuaţi de pe aeroportul din Kabul de la intrarea talibanilor în Kabul, conform unui oficial NATO.

"Procesul de evacuare este lent, deoarece este riscant, pentru că nu dorim nicio formă de ciocniri cu membrii talibani sau civili în afara aeroportului", a declarat oficialul NATO pentru Reuters, sub anonimat.

Afganii individual şi grupurile internaţionale de asistenţă au raportat represalii dure împotriva protestelor şi arestări sistematice ale celor care anterior au deţinut funcţii guvernamentale sau au lucrat cu americanii.

În Herat, la peste o săptămână de la capturarea oraşului de către miliţiile talibane, locuitorii au relatat numeroase incidente de intimidare.

„Talibanii percheziţionează din casă în casă în Herat şi întreabă despre mine”, a afirmat un proprietar de afaceri având legături cu Statele Unite, care se află în prezent într-o locaţie nedezvăluită în afara Afganistanului. „Apoi au venit alţii, la biroul companiei din Kabul, şi au întrebat despre companie şi despre clienţii noştri şi au avertizat că vor căuta informaţii”.

"Este deranjant faptul că pur şi simplu nu ştim ce ne aşteaptă, iar asta generează o mare parte din disperare", a declarat Ephraim Mattos. "Aceşti oameni sunt aliaţii noştri; ne-am luptat umăr cu umăr cu ei. I-am văzut luptând la fel de curajos ca orice soldat american şi merită sprijinul nostru. Ceea ce le facem noi acum este o ruşine completă", a adăugat fostul Navy Seal. "Ceea ce se întâmplă este semnificativ mai rău decât Saigon".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe