În ceaiurile chinezeşti au fost găsite aproximativ 30 de tipuri de pesticide
Organizaţia internaţională a ecologiştilor „Greenpeace” a publicat recent un raport, potrivit căruia, în nouă ceaiuri bine cunoscute ale producătorilor chinezi, conţinutul pesticidelor a depăşit normele admise. Specialiştii au găsit în ceaiuri chiar şi rămăşiţe de pesticide interzise.
În perioada decembrie 2011- ianuarie 2012, reprezentanţii Greenpeace au testat diferite ceaiuri produse de nouă companii chineze, printre care companiile Yi Yuan, Wu Yu Tai, Ten Fu `s Tea, etc.
În toate cele 18 probe de ceai, care au fost procurate de la diferite puncte de comercializare, s-a constatat un conţinut sporit de cel puţin trei tipuri de pesticide. Ecologiştii au găsit în ceaiuri în total 29 de tipuri de produse chimice.
În şase mostre de ceai au fost descoperite peste zece tipuri de reziduuri de pesticide.
În 12 probe au fost găsite metomil, endosulfan şi fenvalerat, care sunt interzise spre utilizare în această sferă industrială.
În 14 probe au fost depistate carbendazim şi benomil.
Conducerea unor companii, ale căror ceaiuri au nimerit pe ”lista neagră” a ecologiştilor, a declarat că produsele lor corespund standardelor naţionale de calitate.
Secretarul Asociaţiei chineze a Ceaiului, U Siduan, a menţionat că principalul motiv al acestor declaraţii contradictorii rezidă în diferenţele existente în criteriile de evaluare a calităţii. Potrivit acestuia, cantitatea unor substanţe chimice reziduale găsite în ceaiuri, se conformează standardelor chineze şi nu depăşeşte normele stabilite în China.
Unii reprezentanţi chinezi ai industriei ceaiului sunt de părerea că, dacă în ceai au fost găsite pesticidele, nu este necesar ca acest ceai să fie periculos pentru sănătate şi să fie un ceai necalitativ. Potrivit acestora, cel mai important este ca, conţinutul de pesticide să nu depăşească limitele admise.
În China, este larg răspândită utilizarea nelimitată a substanţelor chimice şi a pesticidelor în agricultură. În plus, nivelul ridicat de corupţie nu permite autorităţilor de reglementare să-şi îndeplinească în mod eficient atribuţiile, fapt pentru care, pe piaţă apar frecvent produse de calitate inferioară şi care sunt periculoase pentru sănătate.