Igor Dodon a creat un site pe care publică materiale din dosarul său penal. Procuratura: Se doreşte discreditarea justiţiei

Procuratura Anticorupţie afirmă că nu va admite ca imaginea şi autoritatea procurorilor să fie discreditată de inculpaţi.
Igor Dodon, ex-preşedinte a R. Moldova
Igor Dodon, ex-preşedinte a R. Moldova (facebook.com/Igor Dodon)

Procuratura Anticorupţie (PA) a venit cu o reacţie după ce fostul şef de stat Igor Dodon a anunţat marţi lansarea unui web-site cu informaţii despre dosarele în care este cercetat penal.

În opinia procuraturii, caracterul acestei acţiuni este „unul total politic şi are ca şi scop să discrediteze autoritatea justiţiei”.

„Instituţia Procuraturii Anticorupţie nu se va lăsa atrasă într-un joc de circumstanţe şi nu va admite ca imaginea şi autoritatea procurorilor să fie discreditată de inculpaţi. PA va urmări felul în care vor decurge lucrurile şi va reacţiona în măsura în care va considera că este afectată autoritatea şi credibilitatea justiţiei”, se mai menţionează în comunicatul difuzat de Procuratură.

Fostul şef de stat Igor Dodon a anunţat marţi lansarea unui web-site cu informaţii despre dosarele în care este cercetat penal. Acesta a declarat că pe pagina web vor fi publicate integral materialele dosarelor, probele care urmează a fi cercetate de instanţa de judecată, ce s-a găsit „de fapt” la percheziţii şi alte „informaţii relevante”.

Pe site-ul lui Dodon care este deja disponibil, pot fi analizate şase volume din materialele unui dosar, procese verbale şi alte materiale.

Igor Dodon este învinuit de comiterea infracţiunii de depăşire a atribuţiilor de serviciu, săvârşite de o persoană cu funcţie de demnitate publică, în interesul unui grup criminal organizat, în cadrul dosarului penal denumit „Energocom”.

Totodată, Igor Dodon mai este învinuit în dosarul „Kuliok” de corupere pasivă şi organizarea şi acceptarea finanţării Partidului Socialiştilor din partea unei organizaţii criminale, săvârşite pe durata exercitării mandatului său de preşedinte al Republicii Moldova, în luna iunie 2019.

Dodon este primul şef de stat din R. Moldova judecat pentru o infracţiune comisă în perioada în care îşi exercita funcţia. Fostul şef de stat mai este bănuit de îmbogăţire ilicită, corupere pasivă şi trădare de Patrie.

Igor Dodon susţine că este total nevinovat, iar dosarele în care este cercetat penal „sunt politice şi au fost ticluite în grabă, la comanda regimului Maia Sandu, fiind admise multiple încălcări şi neglijări ale prevederilor legale”.