Huawei concediază un director arestat în Polonia pentru spionaj
alte articole
În cel mai recent semn că actuala campanie de lobby desfăşurată de SUA pentru a convinge aliaţii occidentali că gigantul chinez în telecomunicaţii Huawei nu este de încredere începe să dea roade, Huawei a dezvăluit sâmbătă că a concediat un director din Polonia, după ce acesta şi un cetăţean polonez au fost arestaţi de serviciile de informaţii ale ţării şi acuzaţi de spionaj în favoarea Beijingului, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.
Membrii alianţei de spionaj Five Eyes – care include SUA, Canada, Noua Zeelandă, Australia şi Marea Britanie – au înăsprit restricţiile asupra utilizării echipamentelor Huawei de către agenţii guvernamentali şi au descurajat companiile de telecomunicaţii interne să folosească tehnologia 5G a Huawei. Japonia, Germania, Olanda şi alte ţări occidentale iau măsuri similare. De asemenea, preşedintele american Donald Trump ia în considerare o interdicţie directă privind achiziţionarea de produse Huawei de către companiile americane, în timp ce firmele de telecomunicaţii din SUA se chinuie să rămână în cursa de a deveni lideri mondiali în tehnologia 5G.
Şi, deşi Huawei operează în peste 170 de ţări (inclusiv Siria şi Iran), se pare că teama de a fi excluse de pe pieţele occidentale a declanşat o separare rară de Beijing, care a susţinut vineri că arestarea lui Wang Weijing este foarte îngrijorătoare – un mesaj care a părut să fie o ameninţare pentru oamenii de afaceri sau diplomaţii polonezi care locuiesc sau lucrează în China. De menţionat, regimul comunist chinez a arestat 2 cetăţeni canadieni în China după arestarea temporară a directorului financiar al Huawei, Meng Wanzhou, la sfârşitul anului trecut.
Într-o declaraţie citată de Bloomberg privind concedierea, Huawei l-a denunţat pe Wang că a “stricat reputaţia” fostului său angajator.
Huawei Technologies Co. a declarat că “presupusele sale acţiuni nu au legătură cu compania. Incidentul în cauză a afectat reputaţia companiei Huawei”, potrivit unei declaraţiei trimise prin e-mail către Bloomberg.
Wang aparent a răspuns de vânzările către clienţii din sectorul public. Cetăţeanul polonez care a fost arestat împreună cu Wang – şi al cărui nume nu a fost dezvăluit – aparent este un fost angajat al serviciului secret al Poloniei.
Un purtător de cuvânt al serviciului secret polonez a precizat că agenţia are dovezi că ambii bărbaţi s-au implicat în spionaj împotriva Poloniei. Dacă vor fi condamnaţi, cei doi ar putea primi până la 10 ani de închisoare. Totuşi, Huawei a protestat împotriva arestării lui Meng Wanzhou în Vancouver , fiind acuzată că a minţit diverse bănci pentru a masca încarea sancţiunilor aplicate de SUA şi UE împotriva Iranului. De asemenea, atât Huawei cât şi China se opun extrădării lui Meng în SUA.
Polonia a declarat că activităţile suspecte ale lui Wang Weijing nu au avut legătură cu munca lui la Huawei dar, cu toate acestea, decizia gigantului chinez de a renunţa la angajatul său ridică cu siguranţă unele întrebări.
Compania Huawei, unul dintre cei mai cunoscuţi producători de echipamente de comunicaţii, este şi cea mai controversată. Ascensiunea a fost presărată cu scandaluri, primul de talie internaţională având loc în 2003, când compania Cisco a dat în judecată concernul chinez pentru că i-a furat tehnologia. De atunci, Huawei a fost bănuită în nenumărate rânduri de spionaj în favoarea regimului comunist chinez, primind interdicţii de participare la licitaţii guvernamentale în mai multe ţări anglo-saxone, pe motiv de securitate.