Hrebenciuc, condamnat la doi ani de închisoare în dosarul uriaşei retrocedări de păduri

Victor Hrebenciuc
Victor Hrebenciuc (Epoch Times România)

Fostul lider PSD Viorel Hrebenciuc şi fiul său, Andrei Hrebenciuc, au fost condamnaţi joi, de către judecătorii Curţii de Apel Braşov, la câte doi ani de închisoare în dosarul retrocedării de păduri. Decizia nu e definitivă, cei doi Hrebenciuc putând face apel. În cazul lui Andrei Hrebenciuc pedeapsa e cu suspendare, relatează G4Media.

În acelaşi dosar a fost condamnat şi fostul deputat PSD Ioan Adam, tot la doi ani de închisoare, iar fostul judecător Ordog Lorand András – la 6 ani de închisoare.

Curtea de Apel Braşov rejudecă pe fond dosarul retrocedării ilegale a celor 43.227 hectare împădurite. Începând cu februarie 2020 s-au readministrat o serie de probe şi au fost reaudiaţi o serie de martori, s-a efectuat o expertiză criminalistică, s-au audiat înregistrări, s-au luat declaraţii unor inculpaţi, dar au fost declarate nule, pe baza unei alte decizii ale Curţii Constituţionale a României, interceptările convorbirilor, mesaje sau înregistrări ambientale obţinute de procurori cu sprijinul Serviciului Român de Informaţii.

Dosarul lui Hrebenciuc a fost practic reluat de la zero în noiembrie 2019 ca urmare a deciziei CCR privind nelegalitatea completurilor specializate pe fapte de corupţie. Decizia de reluare a dosarului a fost luată de Înalta Curte care a respins o cerere a Parchetului General de sesizare a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene în vederea pronunţării unei hotărâri preliminare cu privire la aplicarea deciziei Curţii Constituţionale de rejudecare a dosarelor de corupţie. Prin decizia ÎCCJ, a fost desfiinţată sentinţa din mai 2018, prin care Viorel Hrebenciuc primise 2 ani de închisoare pentru trafic de influenţă, Ioan Adam - 2 ani de închisoare cu executare, iar fiul lui Viorel Hrebenciuc primise 2 ani cu suspendare. De asemenea, au fost anulate condamnările primite de: Anca Roxana Adam (soţia deputatului Ioan Adam, judecătoare la Tribunalul Braşov) - 2 ani de închisoare cu suspendare; Lorand András Ordog (judecător la Tribunalul Covasna) - 3 ani de închisoare cu executare, Paltin Gheorghe Sturdza (beneficiarul retrocedării) - 3 ani de închisoare cu executare.

Reamintim că Viorel Hrebenciuc este acuzat în dosarul retrocedărilor de păduri de infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi instigare la folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, constând în cazul de faţă în 43.000 de hectare de pădure.

Pe lângă Viorel Hrebenciuc au fost trimişi în judecată si fiul acestuia, Andrei, precum si fostul deputat Ioan Adam, senatorul Tudor Chiuariu, Gheorghe Paltin Sturdza, beneficiar a peste 43.000 de hectare de pădure din judeţul Bacău, judecătorul Lorand András Ordog, de la Tribunalul Covasna, şeful Romsilva, Adam Crăciunescu, judecătoarea Anca Roxana Adam, de la Tribunalul Braşov, soţia lui Ioan Adam, Dan Costin Bengescu, Iosif Kadas, Sorin Ion Iacob, Jănică Poenaru, Ioan Gheorghe Varga, Daniel Constantin Călugăr, Ioan Mătăşel, Rodica Gabriela Zaharia şi Iulian Durlan.

În acelaşi dosar a apărut şi numele socrului lui Victor Ponta, senatorul PSD Ilie Sârbu. În referatul cu propunerea de arestare preventivă depus la Curtea Supremă prin care DNA a cerut arestarea unor inculpaţi din dosar, au fost incluse stenograme care ar demonstra complicitatea Sârbu - Hrebenciuc în dosarul retrocedărilor ilegale. Potrivit stenogramelor, Ilie Sârbu a fost folosit expresia "să-l calce pe cap" pe directorul Romsilva.

Expresia "să-l calce pe cap" a fost folosită de Viorel Hrebenciuc în cadrul unei discuţii cu Dan Costin Bengescu despre acţiunile care urmau să fie întreprinse în viitorul apropiat pentru a-l determina pe directorul Romsilva să execute ordinele grupului infracţional şi apare în una din stenogramele DNA: "Viorel Hrebenciuc: Acuma să-l folosesc pe Ilie Sârbu. Să-l calce pe cap...? (pe directorul Romsilva n.r.)" l-a întreabat Hrebenciuc pe unul dintre inculpaţii din dosar.

Dosarul retrocedărilor de păduri

Potrivit DNA, peste 43.000 de hectare de pădure din judeţul Bacău au fost retrocedate în baza unor decizii ilegale ale unor judecători, cu implicarea unor parlamentari, pentru obţinerea ilegală a unor sume mari de bani.

Grupul infracţional ar fi fost constituit în aprilie 2013, de Viorel Hrebenciuc, împreună cu Ioan Adam, Paltin Gheorghe Sturdza şi Dan Costin Bengescu, care urmăreau să obţină venituri prin cumpărare de influenţă sau folosirea funcţiilor. Grupul infracţional ar fi folosit inclusiv firme off-shore pentru a ascunde provenienţa banilor. Păgubită în acest caz este Romsilva, care a pierdut aproape 304 milioane de euro după ce Gheorghe Paltin Sturdza a reuşit să intre în posesia celor peste 43.000 de hectare de pădure.

Din 10 ianuarie este cercetat în dosar şi senatorul Tudor Chiuariu, fost ministru al Justiţiei, în cazul căruia procurorii DNA Braşov au luat măsura controlului judiciar, până în 8 februarie, pentru trafic de influenţă şi spălare de bani. Iniţial, procurorii i-au adus la cunoştinţă că este acuzat că ar fi stabilit să primească 2,5 milioane de euro, pentru intervenţii privind retrocedarea în cazul lui Gheorghe Paltin Sturdza, banii fiind disimulaţi prin încheierea unui contract de asistenţă juridică. Chiuariu ar fi discutat să intervină la funcţionari de la Comisia Judeţeană de aplicare a legilor fondului funciar din Prefectura Bacău, RNP Romsilva - Direcţia Silvică Bacău şi Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Bacău, "cu scopul de a-i determina pe aceştia fie să urgenteze, fie să-şi îndeplinească în mod defectuos (ex. să nu exercite acţiuni în justiţie) atribuţiile de serviciu privind punerea în executare a unei decizii a Tribunalului Covasna".

În 15 ianuarie, procurorii au extins urmărirea penală în cazul lui Tudor Chiuariu, acuzându-l că i-a cerut trei milioane de euro lui Gheorghe Paltin Sturdza, pentru a obţine pentru acesta din urmă, prin traficarea influenţei asupra unor funcţionari din judeţul Bacău, un teren de aproximativ 6.000 de hectare de pădure.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne