Hormonii feminini joacă un rol major în răspândirea obezităţii, inclusiv în rândul bărbaţilor
alte articole
Un dezechilibru a hormonilor de sex feminin la bărbaţii din ţările occidentale ar putea contribui la nivelul înalt de obezitate printre bărbaţi, conform unui nou studiu efectuat de Universitatea Adelaide.
Într-un raport publicat de jurnalul online PLOS ONE, cercetători ai Facultăţii de Ştiinţe Medicale din cadrul Universităţii sugerează faptul că obezitatea în rândul bărbaţilor occidentali ar putea fi legată de expunerea frecventă a acestora la substanţe ce catalizează producerea de hormoni estrogeni – substanţe, precum plasticul sau produsele cu soia, care sunt mult mai des întâlnite în societăţile bogate.
Studiul a fost desfăşurat de studentul James Grantham, coautor fiind Maciej Henneberg, profesor de Anatomie şi Antropologie Comparativă.
Grantham a comparat ratele de obezitate din rândul bărbaţilor şi femeilor din diverse locuri de pe glob cu diverşi indecşi, precum Produsul Intern Brut al ţării, pentru a determina impactul pe care bogăţia îl are asupra obezităţii. El a descoperit că, în timp ce este normal pentru femeile din ţările în curs de dezvoltare să prezinte un nivel semnificativ mai mare de obezitate decât bărbaţii, realitatea din lumea dezvoltată oferă o viziune destul de diferită.
”Creşterea, declanşată hormonal, în greutate, pare să fie mai semnificativă la femei decât la bărbaţi, iar acest lucru este foarte clar când examinăm rata obezităţii ţărilor aflate în curs de dezvoltare”, a declarat Grantham.
”Totuşi, în lumea occidentală, precum în Statele Unite, Europa şi Australia, rata obezităţii în rândul bărbaţilor şi femeilor sunt mult mai apropiate între ele. În unele naţiuni vestice, obezitatea în rândul bărbaţilor este chiar mai frecventă decât obezitatea la femei.
”În timp ce o dietă precară poate fi un factor, credem că acest lucru nu se întâmplă numai din cauza unui consum caloric ridicat”, a declarat Grantham.
O altă sursă larg răspândită de xenoestrogen este clorura de polivinil, cunoscută sub numele de PVC, mai ales ţevile de apă din PVC
Profesorul Henneberg explică de ce se întâmplă acest fenomen: ”Expunerea la estrogen este cunoscută ca fiind cauza primară de creştere în greutate, în principal prin inhibarea tiroidei şi modularea hipotalamusului. Produsele de soia conţin xenoestrogeni şi suntem îngrijoraţi că în societăţile cu o saturaţie dietară mare de soia, precum Statele Unite, aceasta ar putea ‚feminiza’ bărbaţii. Asta ar permite bărbaţilor din acele comunităţi să imite în mod artificial tiparul de creştere în greutate al femeilor. O altă sursă larg răspândită de xenoestrogen este clorura de polivinil, cunoscută sub numele de PVC. Acest produs se foloseşte pe scară largă în majoritatea ţărilor bogate, într-o gamă largă de produse ce variază de la aparate medicale de plastic la ţevile reţelelor de apă”.
În societăţile vestice ar putea avea loc schimbări micro-evolutive care ar putea conduce la modificări în nivelurile de estrogen şi testosteron la bărbaţi.
”Asta ar explica cu certitudine mai multe îngrijorări cu privire la reducerea cantităţii de spermă printre bărbaţii din ţările dezvoltate”, a declarat Henneberg.
Este nevoie de mai multe cercetări pentru a înţelege mai bine dacă factorii de mediu conduc la o ”feminizare” a bărbaţilor din lumea vestică, au precizat cei doi cercetători.