Hidroelectrica: Pierderile şi creşterea datoriilor, printre cauzele ce au dus la cererea insolvenţei

Marius Dragoi
18.06.2012

Consiliul de Administraţie a decis să solicite intrarea în insolvenţă a Hidroelectrica din cauza piederilor înregistrate de companie în 2011 şi în primele cinci luni ale acestui an, a scăderii cifrei de afaceri şi a creşterii datoriilor cu termen scadent de plată mai mare de 90 de zile.

"Din cauza secetei prelungite de la sfârşitul anului 2011 şi începutul anului 2012, care a avut ca efect diminuarea în 2011 a cifrei de afaceri a societăţii Hidrolectrica cu 10%, a pierderilor rezultate în urma diferenţelor de curs valutar şi a deprecierii monedei naţionale, a reducerii fluxurilor de numerar cu peste 27% în anul 2012, a creşterii datoriilor cu termen scadent de plată mai mare de 90 de zile la 470 milioane de lei, a pierderii financiare înregistrate (în 2011 de 121 milioane de lei şi pe primele cinci luni din 2012 de 112 milioane de lei) SC Hidroelctrica SA a hotărât în şedinţa Consiliului de Administraţie din 15 iunie 2012 să înainteze Tribunalului Bucureşti cererea de intrare în procedura generală a insolvenţei, în scopul reorganizării activităţii conform unui plan de reorganizare ce va fi aprobat în condiţiile Legii 85/2006, la finalizarea căruia societate să iasă din procedura insolvenţei şi să îşi continue activitatea comercială fără supravegherea autorităţii judecătoreşti", se arată într-un comunicat transmis luni de Hidroelectrica şi semnat de preşedintele Consiliului de Administraţie, Remus Vulpescu.

În comunicat se menţionează că toate contractele vor fi continuate "în condiţii de eficienţă, transparenţă şi legalitate".

"Dorim să asigurăm şi pe această cale toţi partenerii noştri comerciali, clienţi, furnizori şi instituţii financiare de derularea în continuare a tuturor contractelor în condiţii de eficienţă, transparenţă şi legalitate, urmărind creşterea şi exploatarea în siguranţă a capacităţilor de producţie concomitent cu păstrarea locurilor de muncă pentru cei peste 5.000 de angajaţi şi îmbunătăţirea indicatorilor financiar-contabili ai companiei", se mai arată în comunicat.

Potrivit avocatului Gheorghe Piperea, unul dintre efectele cererii formulate de Hidroelectrica de intrare în insolvenţă este acela că toate contractele încheiate de societate cu "băieţii deştepţi" vor fi, de pe 20 iunie, lovite de prezumţia de fraudă şi vor fi anulate, nu reziliate.

Piperea susţine că un alt efect al acestei cereri de deschidere a procedurii este că toate contractele încheiate de Hidroelectrica în urmă cu trei ani, inclusiv contractele cu băieţii deştepţi, vor fi, de pe 20 iunie, lovite de prezumţia de fraudă şi vor fi anulate.

Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA) a precizat, printr-un comunicat, că decizia de intrare în insolvenţă a Hidroelectrica a fost luată de Consiliul de Administraţie (CA) al societăţii şi că ministerul nu interferează în niciun fel în procedurile judiciare.

"Hotărârea privind cererea de intrare în insolvenţă a fost luată de Consiliul de Administraţie al societăţii SC Hidroelectrica SA, iar MECMA, în calitate de acţionar, nu interferează în niciun fel în procedurile judiciare în care sunt implicate societăţile comerciale cu capital de stat pentru a nu influenţa în niciun mod instanţele de judecată", se arată în comunicatul ministerului Economiei.

Hidroelectrica SA a depus în 15 iunie, la Tribunalul Bucureşti, o cerere prin care solicită intrarea în insolvenţă. Tribunalul Bucureşti va lua în discuţie miercuri cererea formulată de Hidroelectrica SA de intrare în insolvenţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor