Guvernul R. Moldova comemorează victimele regimurilor totalitare, iar Preşedinţia - eliberarea de sub ocupaţia fascistă

Partidul Democrat nu a ratat ocazia să critice acţiunile coaliţiei de guvernare PSRM-ACUM, specificând că sărbătorirea în moduri diferite a zilei de 23 august ar diviza şi mai mult societatea.
Ştefan Sârbu
23.08.2019

Guvernul şi alţi oficiali de la Chişinău au marcat vineri, 23 august, Ziua europeană a victimelor tuturor regimurilor totalitare cu coborârea în bernă a steagului. „Acum 80 de ani, doi dictatori au deschis calea spre o tragedie colectivă, cu toate consecinţele ulterioare – gulaguri, lagăre de concentrare, crime, tortură, holocaust, deportări, foame colectivă şi pierderi de vieţi omeneşti”, a declarat Maia Sandu, în cadrul evenimentului de comemorare.

Preşedintele Igor Dodon, însă, s-a aflat în această zi la Comrat unde, împreună cu başcanul Găgăuziei, Irina Vlah şi parlamentari de la Chişinău au depus flori „la Complexul memorial cu ocazia aniversării a 75-a de la eliberarea oraşului de sub ocupaţia fascistă, marcată în ziua de 23 august”.

Şeful statului a ţinut să menţioneze într-o postare pe pagina sa de Facebook că „evenimentele din august 1944 sunt percepute de marea majoritate a populaţiei Moldovei anume ca o sărbătoare a eliberării şi a victoriei, în pofida diferitelor interpretări politice”.

Partidul Democrat nu a ratat ocazia să critice acţiunile coaliţiei de guvernare PSRM-ACUM specificând că „alianţa Kozak pe de o parte, comemorează victimele regimurilor totalitare, pe de altă parte, cântă şi dansează, sărbătorind eliberarea de fascism”, ceea ce în opinia acestora ar diviza şi mai mult societatea.

În contextul criticilor tot mai dure şi mai dese din partea Partidului Democrat, politologul, Dionis Cenuşă a ţinut să sublinieze că gafele actualei guvernări nu sunt bune sau rele pentru că plac personal cuiva, ci pentru că se ciocnesc cu bunele practici, propriile angajamente şi bunul simţ.

„Totuşi, cu toate aceste gafe (şi altele noi) vor trebui să trăiască şi să sufere costuri politice nimeni altcineva decât actuala guvernare. De aceea, democraţilor le-ar fi de folos să se gândească cum vor răspunde pentru propriile abateri, care sunt multe şi stufoase, decât să piardă timpul cu “grija” de imaginea oponenţilor politici”, a conchis expertul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor