Guvernul Cîţu a evitat să-şi asume decizia de listare a sitului Roşia Montană la UNESCO (surse)

Rosia Montana
Rosia Montana (Epoch Times România)

Guvernul Cîţu a evitat să-şi asume decizia de listare a sitului Roşia Montană la UNESCO, deşi premierul a fost informat prin mai multe memorandumuri şi note de către Ministerul Finanţelor asupra posibilelor consecinţe ale listării, susţine G4Media.ro, citând surse guvernamentale.

Potrivit surselor, o primă consecinţă asupra cărora a atras atenţia ministerul ar putea fi pierderea procesului de arbitraj de la Washington intentat de compania canadiană Gabriel Resources care solicită statului român despăgubiri în valoare de câteva miliarde de euro.

Aceste informaţii ar fi fost transmise prin memorandum Guvernului şi prezentate atât de fostul ministru de Finanţe cât şi de secretarul general al ministerului în mai multe şedinţe de guvern din cursul acestui an.

Pe de altă parte, listarea la UNESCO presupune o serie de cheltuieli din partea statului român pentru conservarea minelor şi a patrimoniului din Roşia Montană. Potrivit surselor G4Media.ro, Ministerul de Finanţe a informat Guvernul că sumele s-ar putea ridica la câteva sute de milioane de lei pe an.

Articolul integral poate fi citit aici.

Mai amintim că, pe de altă parte, vicepremierul Dan Barna a afirmat luni, la finalul unei şedinţe a conducerii USR PLUS, că "dincolo de speculaţiile din presă, n-a existat nici în coaliţie, nici în Guvern vreo voce care să-şi asume retragerea sau care să solicite retragerea acestui dosar."

"Deci, în momentul de faţă, Ministerul Culturii a trimis un mandat explicit pentru susţinerea proiectului, chiar săptămâna trecută. Deci, lucrurile sunt în procedura firească şi sper că astăzi, până la finalul zilei, această poveste care pare un 'never ending story' să se încheie cu bine şi Roşia Montană să devină un obiectiv protejat UNESCO", a declarat Barna, luni, citat de Agerpres.

Liderul USR PLUS susţine că arbitrajul care este în derulare la Washington cu dezvoltatorul proiectului minier aurifer are termen spre finalul anului sau începutul anului viitor şi "se poate întâmpla orice", dar, pe de altă parte, listarea la UNESCO nu elimină şansa generaţiilor viitoare ca, atunci când se va descoperi o tehnologie mai puţin poluantă de exploatare, acest lucru să se întâmple, pentru că legiferarea pe zona respectivă stă în decizia exclusivă a statului român.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne