Guran, criticat de Centrul pentru Jurnalism Independent că a făcut consultanţă politică în timp ce era jurnalist

Moise Guran
Moise Guran (Epoch Times România)

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a atras atenţia că decizia lui Moise Guran de a lucra în paralel ca jurnalist şi consultant politic pentru USR-PLUS “afectează nu doar o persoană, ci schimbă percepţia publicului asupra întregii profesii”. În viziunea organizaţiei, jurnalismul şi activitatea politică sunt două meserii incompatibile.

“Principala armă şi protecţie a jurnalistului este credibilitatea lui, credibilitate care se câştigă în ani şi se pierde într-o secundă. În situaţiile în care jurnalistul se bucură de notorietate, acţiunile lui pot afecta întreaga profesie. Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) consideră că situaţia lui Moise Guran ne aduce încă o dată în momentul în care devine esenţial să discutăm despre standardele şi normele etice ale profesiei”, a punctat organizaţia într-un comunicat de presă publicat pe site-ul său oficial.

Declaraţia lui Moise Guran care a atras nemulţumirea CJI a fost făcută la Digi 24: “N-am considerat că este un conflict de interese dacă lucrez cu ei şi din toamna lui 2018 am lucrat cu ei la programe, separat, şi cu USR şi cu PLUS”.

De altfel, CJI a precizat că, deşi afirmaţia lui Guran a stârnit discuţii în spaţiul public în principal datorită notorietăţii jurnalistului, nu este vorba doar de un caz singular.

“Jurnalismul şi activitatea politică sunt două meserii incompatibile. Jurnalistul îşi informează publicul după ce verifică informaţiile şi se asigură că ele prezintă toate punctele de vedere implicate. Mandatul jurnalistului este interesul public – binele general al cetăţenilor. Politicianul şi consultantul politic au ca principală loialitate partidul pe care îl reprezintă sau care i-a angajat. Mandatul celor implicaţi politic este interesul partidului politic. Codul Deontologic Unificat menţionează că ‘pentru a evita conflictele de interese, se recomandă ca jurnalistul să nu fie membru al vreunui partid politic’. De asemenea, mai prevede şi că, ‘în exercitarea profesiei şi în relaţiile pe care le întreţine cu autorităţile publice sau cu diverse persoane juridice de drept privat (societăţi comerciale, fundaţii, asociaţii, partide etc), jurnalistului îi sunt interzise înţelegeri care ar putea afecta imparţialitatea sau independenţa sa’”, a explicat CJI.

De asemenea, CJI a ţinut să sublinieze că decizia lui Guran de a lucra în paralel ca jurnalist şi consultant politic “afectează nu doar o persoană, ci schimbă percepţia publicului asupra întregii profesii”.

“Într-un moment în care societatea românească are nevoie atât de jurnalişti care îşi fac meseria cu onestitate, cât şi de politicieni care să se lupte pentru binele cetăţenilor, considerăm că este vital ca cele două domenii să rămână clar delimitate”, a conchis CJI în comunicatul său.

Reamintim că, după o serie de discuţii cu liderii Alianţei USR-PLUS, jurnalistul Moise Guran a anunţat miercuri, la Europa FM, că a luat decizia de a renunţa definitiv la cariera de jurnalist pentru a-şi asuma un rol politic.

Mai mult, jurnalistul a precizat că, în cazul în care i se va propune, va candida şi la alegerile prezidenţiale. Mai multe detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne