Geta: sandalele tradiţionale japoneze o sursă de inspiraţie [video]
alte articole
Sandalele geta sunt o formă de încălţăminte tradiţională japoneză care se poartă cu ţinute precum kimono-ul, de obicei în timpul festivalurilor sau evenimentelor culturale.
Baza acestor sandale asemănătoare unui papuc este realizată cu o bucată de lemn înălţată cu două bucăţi mai mici de lemn aflate sub ea. Există un şnur din ţesătură care trece prin această bază pentru a menţine picioarele ferme în timp ce se merge.
Deşi poate părea că este o piesă de încălţăminte incomodă pentru a fi purtată în mod regulat, este cunoscută ca fiind destul de confortabilă, adăugând înălţime şi dovedindu-se, de asemenea, o sursă de inspiraţie pentru o serie de stiluri mai noi de încălţăminte care au devenit din ce în ce mai populare în ultimii ani.
Istoria sandalelor geta
Prima utilizare a geta - denumită atunci "Ta-Geta" – provine din perioada Yayoi (o perioadă din istoria arhipelagului japonez, cu excepţia insulelor Okinawa şi Hokkaido, dintre cca. 300 î.C. şi cca. 300 d.C.), când oamenii se implicau în cultivarea orezului, dar se confruntau cu dificultăţi în traversarea câmpurilor noroioase.
Ta-Geta, unde Ta se referă la câmpurile de orez, erau folosite pentru a uşura procesul. Timp de multe secole după aceea, aceste sandale cu tocuri au servit unor scopuri utilitare şi au făcut viaţa oamenilor mult mai uşoară.
Maiko sau gheişele în formare (geisha, însemnând „artist/ă” sau „persoană a artelor”, este o damă de companie care în acelaşi timp este şi dansatoare şi interpretă de artă tradiţională japoneză) purtau, de asemenea, geta distinctive denumite okobo, ca parte a ţinutei lor tradiţionale. Dacă o maiko devenea gheişă, avea, de asemenea, şansa de a ajunge la cel mai înalt rang al curtezanelor din Japonia antică, denumit oiran.
Geta purtată de oiran se numea koma-geta. Acestea erau de obicei mai înalte decât celelalte şi aveau un design lăcuit mai scump.
Doar uitându-se la picioarele lor, oamenii puteau face diferenţa între o maiko, o geisha sau oiran.
Un alt tip popular de geta printre fetele tinere era aşa numitul pokkuri sau koppori, care avea un mic clopoţel ataşat în partea de jos.
Cum se poartă sandalele geta?
Există o concepţie greşită comună conform căreia sandalele geta ar trebui purtate în acelaşi mod în care se poartă şlapii acasă. În cazul şlapilor, degetele de la picioare sunt împinse mult în partea din faţă a acestora.
În schimb, în cazul geta, picioarele trebuie ţinute mai în spate, astfel încât să existe un mic spaţiu între picior şi vârful sandalei geta, ţesătura trecând prin mijlocul degetului mare şi al degetului de lângă acesta. Acest lucru permite un echilibru mai bun pe platforma înălţată.
Dacă doriţi să achiziţionaţi o pereche de sandale geta, încercaţi întotdeauna să vă asiguraţi că este uşor mai mică decât măsura cu care sunteţi obişnuit. Partea din spate a piciorului ar trebui să iasă puţin în afară, astfel încât să vă puteţi menţine echilibrul. În cele din urmă, exersaţi mersul înainte de a merge la un festival sau eveniment!
De ce poartă japonezii sandale geta?
Parcurgând evoluţia istorică a sandalelor geta, se poate înţelege că există o serie de motive pentru care japonezii au optat de-a lungul anilor pentru sandalele geta.
În primul rând, platforma ridicată poate adăuga funcţionalitate acestei încălţăminte, mai ales atunci când oamenii lucrau prin noroi sau murdărie. Era, de asemenea, o modalitate bună de a distinge între persoanele care deţineau diferite poziţii în societate.
Într-un context mai modern, aceste sandale sunt folosite pentru a completa aspectul tradiţional atunci când se foloseşte yukata.
Sandalele geta folosite cu yukata
Sandalele geta sunt purtate în mod tradiţional cu yukata, un kimono de vară care se găseşte de obicei într-o gamă de culori şi modele strălucitoare. Ţesătura folosită pentru a confecţiona acest kimono este de obicei uşoară şi respirabilă.
Deoarece yukata este o rochie informală, sandalele geta sunt, de asemenea, considerate destul de casual şi pot fi găsite în multe magazine diferite din întreaga ţară. Aceste sandale sunt, de asemenea, potrivite şi pentru muncă, deoarece sunt destul de rezistente. În multe cazuri, oamenii le poartă, de asemenea, şi cu haine occidentale. În cele din urmă, se pot vedea şi luptători de sumo care poartă acest stil.
În timp ce sandalele geta sunt opţiunea de încălţăminte la care majoritatea japonezilor apelează atunci când poartă yukata, ocaziile mai formale necesită o pereche de încălţăminte mai formală. Aici intervin sandalele zori.
Concepute cu un toc relativ îngust, care are forma unei pene, aceste sandale au un înveliş dintr-o ţesătură scumpă - brocart, piele, vinil sau altele - care le conferă un aspect mai finisat. Sandalele zori sunt, de obicei, destul de scumpe, motiv pentru care sunt rezervate pentru ocazii speciale, cum ar fi nunţile. În aceste ocazii, ele se folosesc cu tabi sau şosete albe.
Chiar dacă am putea fi tentaţi să credem că sandalele geta nu mai sunt relevante, aceste sandale au servit, şi servesc, drept sursă de inspiraţie pentru încălţămintea confortabilă şi de stil folosită şi în zilele noastre.