Gerul a afectat o serie de culturi din Republica Moldova
Potrivit primelor date ale Ministerului Agriculturii, îngheţurile au distrus peste două treimi din culturile de rapiţă şi au afectat cel puţin o treime din suprafeţele semănate cu grâu şi orz.
Însă, evaluarea eventualelor pierderi continuă.
Autorităţile spun că informaţiile exacte vor fi disponibile după îmbunătăţirea stării vremii şi primirea datelor statistice din întreaga ţară.
Potrivit prognozelor Ministerului Agriculturii, se vor recolta în jur de 240 de mii de tone de grâu, cu 100 de mii mai puţin decât consumul intern anual al Moldovei.
Mai mult, autorităţile nu exclud că îngheţurile au afectat culturile multianuale, inclusiv livezile de mere şi piersici. Este posibil ca gerurile să aibă un impact negativ şi asupra viţei de vie.
În aceste condiţii în care gerul a afectat o serie de culturi, creşterea preţurilor la cereale, dar şi la unele fructe este inevitabilă.
În acest sens, Banca Naţională prognozează creşteri de cel mult 5%.
“Riscul major îl prezintă condiţiile climaterice. În cazul în care vor exista anumite dificultăţi, din cauza condiţiilor climaterice, la marii producători, în special de cereale, atunci scenariul nostru de bază nu va mai fi valabil şi atunci va trebui să elaborăm un alt scenariu”, a menţionat guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu.
Totodată, preşedintele Asociaţiei "UniAgroProtect" spune că, deocamdată, nu se cunoaşte cu cât ar putea creşte preţurile, pentru că nu au fost definitivate evaluările pierderilor provocate de ger.
"Dacă procesele similare vor fi fixate şi în ţara vecină Ucraina, care este al patrulea sau al cincilea exportator de grâu alimentar, preţurile la culturile cerealiere din prima grupă vor creşte treptat, dar această creştere este inevitabilă. Au fost afectate de geruri plantaţiile pomicole de caişi şi piersici, precum şi strugurii de soiuri de masă. Noi vom avea deficit de piersici şi caise, iar deficitul influenţează asupra creşterii preţurilor. Cu cât vor creşte? Este greu de prognozat, tabloul definitiv îl vom avea în martie", a declarat Alexandru Slusari.
Potrivit datelor oficiale, în acest an, culturile de toamnă au fost semănate pe o suprafaţă de peste 345 de mii de hectare. Dintre acestea, 272 de mii de hectare sunt semănate cu grâu, 50 de mii de hectare cu orz şi 23 de mii de hectare cu rapiţă.