Germania, la ani distanţă de înlocuirea gazului natural rusesc. Un oficial recunoaşte "strategia tacită de a plăti preţuri nebuneşti"

(Captură Foto)

Unii politicieni şi economişti europeni răsuflă uşuraţi după ce temperaturile blânde, creşterea transporturilor de gaze naturale lichefiate şi stocurile de gaze naturale peste medie au evitat până acum o agravare a crizei energetice în această iarnă. Alţii, mai sceptici, cred că această criză energetică nu se va termina decât peste mulţi ani.

"Stocul de gaze a crescut şi preţurile la gaze au scăzut. Inflaţia este în scădere şi incertitudinea este în declin", a scris Deutsche Bank AG într-o notă din această săptămână, adăugând: "Ne putem permite să fim mai optimişti".

În ultima vreme, cea mai mare economie europeană, Germania, a înregistrat o îmbunătăţire a perspectivelor de afaceri, pe măsură ce temerile legate de recesiune se diminuează, potrivit datelor Institutului Ifo, cu sediul la München.

Preşedintele Ifo, Clemens Fuest, a declarat pentru Bloomberg TV:

"Cel mai important risc pentru economia germană a fost un scenariu de raţionalizare a gazului... iar acest risc nu mai există acum".

Sunt multe motive de bucurie în Europa: preţul de referinţă pentru gaz al continentului a scăzut astăzi cu până la 5%, până la 55 de euro pe megawatt-oră, cel mai scăzut nivel de la sfârşitul anului 2021. Preţurile s-au prăbuşit cu mai mult de 83% de la un vârf de 311 euro pe megawatt-oră în august anul trecut.

Cu toate acestea, optimismul ar putea fi de scurtă durată, deoarece Germania este la ani distanţă de a înlocui în întregime fluxurile de gaze naturale din Rusia cu transporturi de gaz natural lichefiat (GNL).

Săptămâna trecută, cancelarul Olaf Scholz a declarat pentru Bloomberg că Germania a învăţat o lecţie dură din cauza dependenţei sale de gazul natural rusesc ieftin. Scholz a menţionat că ţara sa este acum în curs de reorganizare a lanţurilor de aprovizionare care vor creşte capacitatea de import de GNL în porturile principale.

Un nou raport al Ministerului german al Economiei arată că ţara va instala o capacitate internă de import de GNL de 56 de miliarde de metri cubi până în 2026. Până în 2030, capacităţile vor creşte până la 76,5 miliarde de metri cubi sau aproximativ 80% din consumul total de GNL al Germaniei în 2021.

Ministerul a precizat că, deşi actualele facilităţi de stocare a gazelor naturale sunt peste nivelurile normale, există riscuri tot mai mari ca în cursul acestui an depozitarea să ajungă la niveluri periculos de scăzute, ceea ce va duce la penurie.

"Adevărul este că, în următorii trei-patru ani, nu va fi suficientă capacitate de producţie de GNL în lume pentru a satisface cererea în creştere. Aşa că strategia tacită este că Germania va continua să plătească preţuri nebuneşti, iar alte ţări, mai puţin bogate, vor rămâne cu mâinile goale", a declarat pentru Bloomberg Christian Leye, reprezentant al Partidului de Stânga din Bundestag.

Germania şi-a redus dependenţa de gazul natural rusesc prin importul de GNL din alte ţări UE şi prin creşterea fluxurilor de gaze naturale prin conducte din Norvegia şi Olanda. Germania nu a avut de ales după ce Nord Stream a fost zguduită de explozii anul trecut. O problemă pe care o observăm este faptul că depozitele de gaz natural ale Germaniei au fost umplute vara trecută, când gazul natural rusesc curgea încă, dar acum nu mai este aşa de mult.

Deutsche Bank se aşteaptă ca preţurile la gazele naturale din UE să fluctueze între 50 şi 100 de euro pe megawatt-oră în acest an. Este doar o chestiune de timp până când uşurarea temporară se va evapora şi criza energetică iar va bate la uşă.