Germania expulzează 81 de infractori afgani cu un zbor de repatriere

Germania a expulzat 81 de afgani înapoi în Afganistan cu un avion, 18 iulie 2025 (X - screenshot)
Redacţia
20.07.2025

Germania a deportat, vineri, 81 de afgani înapoi în Afganistan cu avionul, ministrul de Interne Alexander Dobrindt descriindu-i ca autori ai unor „infracţiuni grave şi deosebit de grave”, potrivit DPA.

Zborul care a transportat afganii a fost abia al doilea din Germania de la revenirea talibanilor la putere în august 2021 şi are loc la doar câteva luni după schimbarea guvernului de la Berlin.

Ministerul de Interne a declarat că toţi afganii erau obligaţi să părăsească ţara şi fuseseră condamnaţi pentru infracţiuni penale.

Avionul Qatar Airways a decolat din Leipzig în jurul orei locale 8:30 dimineaţa.

Deportările – primele efectuate şi sub guvernul condus de conservatorii cancelarului Friedrich Merz – au avut loc în aceeaşi zi în care Dobrindt şi mai mulţi colegi din UE urmau să se întâlnească pentru a discuta despre înăsprirea politicii de azil a Uniunii Europene.

Dobrindt a declarat postului german ARD că există „un interes foarte legitim al cetăţenilor pentru astfel de deportări”.

Repatrierea a fost organizată cu ajutorul Qatarului şi prin „contacte tehnice” în Afganistan, a spus el. Avionul zboară direct către Afganistan.

Dobrindt a afirmat că sunt necesare „contacte” cu talibanii pentru a organiza şi alte zboruri de acest fel în viitor. El a subliniat însă că acestea nu echivalează cu „relaţii diplomatice”.

Germania nu are relaţii diplomatice oficiale cu regimul islamist taliban din Kabul şi nu îl recunoaşte ca guvern legitim.

Gruparea este izolată pe plan internaţional, în special din cauza lipsei de respect faţă de drepturile omului şi, mai ales, faţă de drepturile femeilor.

Organizaţiile Naţiunilor Unite pentru refugiaţi şi drepturile omului au criticat anterior planurile de deportare ale Germaniei, susţinând că situaţia de pe teren nu permite deocamdată repatrieri şi atrăgând atenţia asupra abuzurilor comise de talibani în materie de drepturi ale omului.

Critici din partea ONU

Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Volker Türk, a criticat dur deportările vineri.

El a cerut „oprirea imediată a returnării forţate a tuturor refugiaţilor şi solicitanţilor de azil afgani, în special a celor expuşi riscului de persecuţie, detenţie arbitrară sau tortură la întoarcere”, a anunţat biroul său din Geneva.

Purtătoarea de cuvânt a biroului, Ravina Shamdasani, a declarat: „Oamenii nu ar trebui trimişi înapoi în Afganistan. Situaţia din ţară este extrem de gravă.”

Mulţi sunt ameninţaţi acolo cu tortură, tratamente inumane şi pedepse, a spus ea.

Întrebată dacă este o diferenţă dacă cei deportaţi sunt solicitanţi de azil respinşi sau infractori condamnaţi, Shamdasani a invocat „principiul nereturnării” (non-refoulement), care interzice expulzarea, extrădarea sau deportarea persoanelor dacă acestea riscă să fie supuse torturii, tratamentelor inumane sau unor grave încălcări ale drepturilor omului în ţara de destinaţie.

Operaţiune complexă de deportare

Dobrindt a reafirmat pentru postul public ARD că „există un interes foarte legitim al cetăţenilor pentru astfel de deportări”.

El a subliniat că repatrierea a fost organizată cu sprijinul Qatarului şi prin „contacte tehnice” în Afganistan, avionul urmând o rută directă spre această ţară.

„Contactele” cu talibanii sunt necesare pentru a organiza şi alte zboruri de acest fel în viitor, dar acest lucru nu echivalează cu „relaţii diplomatice”, a explicat Dobrindt.

Cancelarul german Friedrich Merz i-a mulţumit în mod expres emirului Qatarului vineri pentru ajutorul acordat în facilitarea zborului de deportare.

Germania nu are relaţii diplomatice oficiale cu regimul islamist taliban din Kabul şi nu îl recunoaşte ca guvern legitim.

„Recunoaşterea diplomatică a regimului taliban nu este deloc pe agendă. Aşa ceva nu poate exista”, a declarat Merz jurnaliştilor la Berlin, vineri.

Gruparea este izolată pe plan internaţional, mai ales din cauza lipsei de respect faţă de drepturile omului şi, în mod special, faţă de drepturile femeilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor