Gata cu şoaptele: Discuţiile despre recesiune se intensifică la Washington [Politico]

(Getty Images)

Preşedintele american Joe Biden susţine că “nu există nimic inevitabil” în ceea ce priveşte o recesiune în SUA, fiind o voce din ce în ce mai singuratică în legătură cu această perspectivă. De pe Wall Street până la Washington, şoaptele despre o viitoare criză economică au crescut până aproape de un vuiet, în timp ce Federal Reserve îşi intensifică lupta împotriva celei mai mari inflaţii din ultimele patru decenii, potrivit unei analize Politico.

Creşterile de preţuri şi majorările agresive ale dobânzilor de către Federal Reserve (Fed) au făcut ca indicele bursier de referinţă S&P 500 să înregistreze cea mai slabă performanţă din prima jumătate a anului din 1970 încoace. Încrederea consumatorilor a ajuns la minime record, iar economiştii sunt din ce în ce mai îngrijoraţi de faptul că o încetinire nu numai că va avea loc, dar se va întâmpla în curând - un pericol subliniat de un indicator de creştere al Fed foarte urmărit.

Preşedintele Fed, Jerome Powell, a început să spună cu voce tare ceea ce înainte se spunea cu jumătate de voce: Banca centrală este dispusă să tolereze o recesiune dacă aceasta înseamnă să ţină inflaţia sub control.

“Cea mai mare greşeală de făcut ar fi să nu reuşim să refacem stabilitatea preţurilor”, a declarat el pe 29 iunie.

În timp ce Biden a susţinut în mod public eforturile lui Powell, creşterea aşteptărilor privind o recesiune agravează dificultăţile economice ale administraţiei, în timp ce democraţii americani se îndreaptă spre alegerile congresionale din acest an.

“Toată lumea ţipă în privinţa inflaţiei”, a precizat Josh Bivens, director de cercetare la think tank-ul de stânga Economic Policy Institute (Institutul de Politică Economică - EPI). Dar “oamenii ar urî cu adevărat şi o recesiune”.

Americanii sunt deja pesimişti cu privire la economie, chiar dacă şomajul se situează la 3,6% - aproape de minimele epocii moderne - iar o contracţie a economiei ar accentua durerea, aducând un val de concedieri şi reduceri salariale. “Starea de spirit ar putea deveni mult mai amară”, a precizat Bivens, care este de părere că, în cazul în care economia se contractă, asta ar însemna că Fed a dat-o în bară, mergând prea departe în încercarea de a frâna creşterea preţurilor.

Pe cuprinsul SUA, subiectul principal al discuţiilor economice - inflaţia ridicată - se transformă rapid în certitudinea tot mai mare a unei viitoare recesiuni. Aliaţii Casei Albe se pregătesc pentru aceasta. Legislatorii republicani trâmbiţează că o recesiune este inevitabilă. Analiştii de pe Wall Street o includ din ce în ce mai mult în previziunile lor. Iar liderii din mediul de afaceri au trecut rapid de la temeri discrete la discuţii deschise despre o criză economică în timpul discuţiilor cu investitorii şi în interiorul companiilor lor.

Unii democraţi, la rândul lor, încă mai indică punctele luminoase ale economiei şi speră că banca centrală va reuşi să încetinească creşterea - şi, prin urmare, să reducă inflaţia - fără a arunca ţara într-o prăbuşire în toată regula. Powell spune că împărtăşeşte această speranţă şi a subliniat forţa continuă a economiei.

“O recesiune ar fi cu adevărat problematică pentru poporul american. Suntem totuşi departe de o recesiune”, a declarat într-un interviu reprezentantul democrat Jim Himes.

Un oficial de la Casa Albă a recunoscut că economia se confrunta cu o serie de riscuri globale, dar a spus că punctele forte ale economiei americane - o piaţă a muncii puternică, cheltuieli de consum şi investiţii în afaceri - “ne poziţionează bine - mai bine decât aproape orice altă ţară - pentru a ne baza pe fundaţia noastră economică puternică şi pentru a face tranziţia către o creştere constantă şi stabilă, cu o inflaţie mai mică”.

“Şi putem face acest lucru fără a renunţa la toate câştigurile economice pe care le-am obţinut”, a adăugat oficialul.

Dar întrebările de rău augur se profilează: SUA au nevoie de o recesiune pentru a domoli inflaţia? Cât de curând? Şi va continua Fed să majoreze ratele chiar dacă ţara va intra într-o recesiune până când inflaţia se va retrage?

Dana Peterson, economistul şef al The Conference Board, un grup de cercetare în domeniul afacerilor, a declarat că anticipează o recesiune “scurtă, dar superficială”, care va începe în ultimele trei luni ale anului. Dar alţi factori ar putea înrăutăţi situaţia: dacă preţurile locuinţelor încep să se prăbuşească sau dacă războiul din Ucraina se intensifică, trimiţând preţurile la petrol şi alimente şi mai sus. Ea a mai spus că previziunile sale presupun că o parte din cheltuielile de infrastructură adoptate anul trecut vor începe să susţină economia, amortizând o încetinire.

“Dacă nu vom vedea acest lucru, am putea asista la o recesiune mai profundă şi mai prelungită”, a adăugat ea la un eveniment organizat de Politico, “Women Rule”.

Michael Feroli, economistul şef al JPMorgan Chase în SUA, a declarat că o încetinire a economiei ar putea începe chiar din acest trimestru, datele recente arătând că cheltuielile de consum - cel mai mare motor al PIB-ului - încep să încetinească.

“Lucrurile arată ca şi cum am pierde altitudine destul de repede”, a continuat Feroli.

Guvernul SUA a confirmat săptămâna trecută că economia s-a contractat în primele trei luni ale anului - iar indicatorul de creştere economică al Fed din Atlanta indică şansele crescute ale unei contracţii în trimestrul al doilea.

Dacă acest lucru se va întâmpla, va da startul unei dezbateri intense pentru a stabili dacă SUA se află deja într-o recesiune; recesiunile sunt adesea definite ca două trimestre consecutive de creştere negativă a PIB-ului, deşi nu sunt oficiale până când nu sunt confirmate de National Bureau of Economic Research, în general la mult timp după ce au început. Biroul defineşte o recesiune ca fiind “o scădere semnificativă a activităţii economice care se răspândeşte în întreaga economie şi care durează mai mult de câteva luni”.

Cu toate acestea, mulţi dintre factorii care au contribuit la scăderea PIB-ului SUA din ultimele luni sunt de natură tehnică - companiile au stocat o mulţime de bunuri pentru depozitele lor şi, prin urmare, nu mai adaugă la fel de mult la aceste stocuri - ceea ce îi determină pe mulţi economişti să se întrebe dacă este vorba cu adevărat de o recesiune fără durerea economică a pierderilor notabile de locuri de muncă.

Oficialul de la Casa Albă a mai declarat că faptul că SUA au adăugat în medie 400.000 de locuri de muncă în ultimele trei luni este o dovadă că economia nu se află în recesiune. Cifra privind locurile de muncă din iunie, care va fi publicată vineri, 8 iulie, va oferi indicii suplimentare cu privire la sănătatea pieţei muncii.

Nu există nicio garanţie că o recesiune ar înăbuşi efectiv inflaţia, se arată în analiza Politico, deşi pierderile de locuri de muncă care ar urma sa apară ar diminua cheltuielile de consum care au alimentat creşterile de preţuri. Iar mişcările Fed declanşează deja o reacţie negativă în rândul unor democraţi.

De asemenea, Bivens de la EPI a susţinut că se aşteaptă ca inflaţia să încetinească în mod natural din mai multe motive: preţurile mai mari la alimente şi energie reduc capacitatea oamenilor de a cumpăra alte lucruri, cheltuielile guvernamentale sunt în scădere, iar creşterea salariilor a dat semne de încetinire. Fed nu ar trebui să simtă că trebuie să provoace o recesiune pentru a aduce preţurile sub control, a spus el.

Dar Charles Calomiris, profesor la Columbia Business School care a fost economist-şef la o agenţie de reglementare bancară în timpul fostului preşedinte Donald Trump, a avertizat că Fed va trebui să provoace mai multă durere decât cea pe care investitorii o pregătesc în prezent dacă intenţionează cu adevărat să cucerească inflaţia.

Cel mai bun mod în care Fed poate împiedica publicul să se aştepte la o creştere persistentă a preţurilor este dacă “arată că este dispusă să aibă o recesiune reală până când inflaţia va fi domolită”, a mai precizat profesorul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie