FSB-ul rus i-a deschis dosar penal unui jurnalist român / Reacţia jurnalistului

Mircea Barbu (Facebook)
Loredana Diacu
27.09.2024

Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei a deschis anchete penale împotriva a trei jurnalişti, unul dintre aceştia fiind Mircea Barbu, corespondent Hotnews.ro. Ceilalţi doi sunt corespondenţii postului australian ABC TV: Fletcher Young şi Catherine Diss. Ruşii îi acuză pe cei trei că au trecut „ilegal” frontiera rusă dinspre Ucraina pentru a realiza reportaje în partea ocupată a regiunii Kursk.

Dosarul a fost deschis în temeiul articolului 322 din Codul penal rus, scrie agenţia de ştiri Interfax.

În total, "au fost dechise anchete penale împotriva a 12 jurnalişti străini pentru faptele considerate ilegale."

Sancţiunea maximă a articolului privind trecerea ilegală a frontierei de stat prevede pedeapsa sub formă de închisoare de până la 5 ani.

Anterior, FSB a anunţat că astfel de cazuri penale au fost iniţiate împotriva a şapte jurnalişti străini.

Cei vizaţi de anchete sunt jurnaliştii italieni Simoni Traini şi Stefanie Battistini, corespondentul CNN Nick Peyton Walsh şi corespondenţii ucraineni Olesia Borovik şi Diana Butsko.

Toţi aceştia filmau reportaje şi alte materiale din Suja, în regiunea Kursk, în perioada în care armata ucraineană era staţionată acolo. În acest caz a fost implicat şi Nicholas Simon, corespondent al publicaţiei germane Deutsche Welle (etichetat drept agent străin în Rusia).

Reacţia lui Mircea Barbu

Mircea Barbu a reacţionat după aflarea informaţiei. El atrage atenţia că, potrivit Convenţiei de la Geneva, jurnaliştii trebuie să fie protejaţi în timpul desfăşurării activităţilor lor, iar orice atac asupra acestora este o încălcare flagrantă a drepturilor fundamentale.

"Situaţia în care mă aflu eu - căutat de serviciile de securitate ruseşti - ridică semne de întrebare asupra libertăţii presei şi a drepturilor fundamentale ale jurnaliştilor. Această acţiune reprezintă nu doar un atac direct asupra libertăţii mele de exprimare, ci şi o ameninţare la adresa tuturor jurnaliştilor care îşi asumă riscuri pentru a aduce în faţa publicului adevărul despre conflicte armate şi situaţii de criză.

Conform Convenţiei de la Geneva, jurnaliştii trebuie să fie protejaţi în timpul desfăşurării activităţilor lor, iar orice atac asupra acestora este o încălcare flagrantă a drepturilor fundamentale.

Consider că este inacceptabil ca un jurnalist să fie hărţuit şi persecutat pentru simplul fapt că îşi exercită meseria. Mesajul pe care FSB-ul îl transmite este clar: nu tolerăm voci independente care pun la îndoială naraţiunile oficiale. Dar eu nu voi ceda. Voi continua să relatez faptele, să aduc la cunoştinţa opiniei publice realităţile din zonele de conflict şi să apăr valorile jurnalismului liber.

Aş dori să fac apel la comunitatea internaţională, la organizaţiile care apără drepturile jurnaliştilor şi la toţi cei care cred în puterea adevărului. Nu putem permite ca frica şi intimidarea să ne reducă la tăcere".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor