Franţa insistă: Ucraina va face parte în cele din urmă din UE, dar va fi nevoie de timp

Emanuel Macron
Emanuel Macron (Presedintia Frantei)

Ministrul delegat francez pentru afaceri europene Clement Beaune a declarat că este "convins" că Ucraina va face parte în cele din urmă din Uniunea Europeană, dar că va fi nevoie de timp, relatează Reuters.

La începutul acestei luni, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a sugerat crearea unei noi "comunităţi politice europene", o nouă structură ce ar permite o cooperare mai strânsă cu ţările care doresc să devină membre ale UE.

Beaune, care a afirmat la începutul acestei săptămâni că ar putea dura între 15 şi 20 de ani pentru ca Ucraina să adere la UE, a declarat astăzi reporterilor:

"Ştim cu onestitate că este nevoie de timp şi în acest timp nu ne putem permite să aşteptăm pur şi simplu. Trebuie să cultivăm speranţa europeană."

Proiectul comunităţii politice europene ar fi o alternativă, a insistat el în cadrul unei conferinţe de presă comune cu vicepremierul ucrainean Olga Ştefanişna.

Următorul pas ar fi discutarea detaliilor iniţiativei cu partenerii europeni, a adăugat Beaune.

Reamintim că preşedintele Emmanuel Macron a propus anterior să creeze o "comunitate politică europeană" pentru a se asigura că Ucraina poate adera mai târziu la blocul european, însă demersul a fost respins de Volodimir Zelenski, care a cerut aderarea la UE.

Macron a prezentat proiectul aşa-zisei comunităţi politice europene pe 9 mai, în faţa Parlamentului European la Strasbourg, în plină dezbatere privind lansarea procesului de aderare a Ucrainei, ţară invadată militar de Rusia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe