Franţa insistă să sancţioneze Turcia pentru aventura forajului în ape cipriote şi greceşti

Preşedintele francez Emmanuel Macron
Preşedintele francez Emmanuel Macron (Ludovic Marin/AFP/Getty Images)

Principalele eforturi ale Franţei de a promova sancţiuni europene împotriva Turciei, membru al NATO, au luat amploare, Parisul urmând să propună acţiuni punitive luna viitoare, cu sprijinul Greciei şi Ciprului.

Evoluţia survine ca urmare a conflictului generat de Ankara cu luni în urmă după trimiterea unei nave de foraj în ape aparţinând Ciprului şi Greciei din Mediterana de Est, în vederea explorării de hidrocarburi.

Franţa, ca de altfel majoritatea ţărilor UE, au exprimat îngrijorări spunând că acţiunea este o încălcare a legislaţiei internaţionale deoarece apele aparţin Ciprului şi Greciei fiind în zonele economice exclusive ale acestor ţări.

Potrivit Reuters, "Parisul afirmă că preşedintele turc Tayyip Erdogan nu a ţinut seama de avertismentele liderilor UE din 1 octombrie pentru a se retrage în disputa privitoare la explorarea de gaze în Mediterana, astfel încât trebuie să facă faţă consecinţelor".

Se aşteaptă ca sancţiunile franceze să vizeze sectoarele de transport maritim, bancar şi energetic, toate acestea fiind vitale pentru iniţiativele de explorare a petrolului şi gazelor Turciei.

Ministrul francez de Externe Jean-Yves Le Drian a emis săptămâna aceasta un ultimatum la o audiere parlamentară franceză: „Ne vom confrunta sau vom colabora, depinde de ei”, a declarat el.

Potrivit Reuters, un diplomat UE a afirmat, în condiţii de anonimat, că „Turcia este un partener cheie în multe domenii, deci nu există un consens în cadrul Consiliului (UE). Este încă prea devreme”, ceea ce sugerează o probabilă negociere înainte ca orice sancţiuni europene să devină o realitate.

În ultimele luni, Franţa a şi-a manifestat hotărârea de a apăra Grecia inclusiv prin trimiterea de avioane militare în regiune şi prin participarea la manevrele comune ale Greciei şi Ciprului în Marea Mediterană trimiţând astfel un „avertisment” Turciei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe