Franţa: Extrema dreaptă pe primul loc în sondaje. Alegerile europene devin un duel Le Pen-Macron

Marine Le Pen
Marine Le Pen (Getty Images)

Cu câteva zile înaintea alegerilor parlamentare europene din Franţa, sondajele de opinie au arătat o creştere a sprijinului pentru candidaţii partidului de extremă dreapta al Marinei Le Pen, cât şi pentru candidaţii partidului preşedintelui Emmanuel Macron, potrivit Reuters.

În ceea ce priveşte intenţia de vot, Adunarea Naţională a Marinei Le Pen s-a menţinut în frunte, potrivit sondjului realizat de OpinionWay pentru ziarul Les Echos publicat joi, înregistrând o creştere a procentajului şi ajungând la 25%.

Partidul lui Macron, La Republique en Marche, a obţinut 23%, după ce, săptămâna trecută avea 21%.

Creşterea sprijinului pentru partidele lui Le Pen şi Macron are loc în detrimentul unor grupuri mai mici, precum partidul tradiţional de centru-dreapta Republicanii, care a pierdut un punct procentual şi s-a situat la nivelul de 13%.

Macron, care s-a aflat în campanie în ultimele zile, a descris alegerile europene ca fiind o bătălie între naţionaliştii anti-imigraţie şi progresiştii pro-europeni.

Candidaţii celor două partide care au dominat anterior - de centru-stânga şi de centru-dreapta - au înregistrat pierderi, în condiţiile în care candidaţii socialiştilor, care s-au aflat la putere până în 2017, au obţinut doar 6% dintre voturi, potrivit sondajului.

Interesul în campania electorală europeană se intensifică în ultimele zile înaintea votului, a arătat sondajul, sugerând totodată că prezenţa la vot ar putea fi chiar mai mare în Franţa decât în timpul alegerilor din 2014.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe