Franţa duplicitară. Premierul Barnier afirmă că va lucra îndeaproape cu Netanyahu, în ciuda mandatului CPI

Michel Barnier (John Thys/AFP/Getty Images)
Redacţia
29.11.2024

Franţa a declarat miercuri că intenţionează să continue să lucreze în strânsă colaborare cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, în pofida mandatului de arestare emis pe numele său de Curtea Penală Internaţională (CPI) - cea mai importantă instanţă pentru crime de război din lume, potrivit AP News.

Anunţul vine în condiţiile în care CPI a emis săptămâna trecută mandate de arestare pentru Netanyahu, fostul său ministru al Apărării şi şeful militar al Hamas, acuzându-i de crime împotriva umanităţii in legătură cu războiul de 13 luni din Gaza. De atunci, oficialii francezi au răspuns vag la întrebările dacă Franţa l-ar aresta pe Netanyahu în cazul în care acesta ar vizita ţara.

Premierul Michel Barnier a declarat săptămâna aceasta în parlament că Franţa îşi va respecta „cu stricteţe” obligaţiile care îi revin în temeiul dreptului internaţional, poziţie reluată de ministrul francez de Externe într-un interviu difuzat miercuri dimineaţă.

Cu toate acestea, într-o declaraţie scrisă ulterioară, Ministerul francez de Externe a susţinut că Netanyahu şi alte persoane afectate beneficiază de imunitate deoarece Israelul nu este membru al instanţei. Ministerul a declarat că acest lucru ar fi „luat în considerare dacă CPI ne-ar cere arestarea şi predarea lor”.

Declaraţia sa a citat „prietenia istorică care leagă Franţa şi Israelul” şi le-a descris ca fiind „două democraţii angajate faţă de statul de drept şi respectul pentru o justiţie profesionistă şi independentă”.

„Franţa intenţionează să continue să lucreze în strânsă colaborare cu prim-ministrul Netanyahu şi cu alte autorităţi israeliene pentru a obţine pacea şi securitatea pentru toţi în Orientul Mijlociu”, a declarat aceasta.

Amnesty Internaţional a criticat poziţia Franţei ca fiind „profund problematică” şi a îndemnat-o să declare că oricine face obiectul unui mandat al CPI „va fi arestat şi predat Curţii dacă se află în jurisdicţia Franţei”.

„Un principiu fundamental al Statutului CPI este că nimeni nu este mai presus de lege, inclusiv şefii de stat căutaţi pentru arestare”, a declarat filiala din Franţa a grupului pentru drepturile omului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor